ISTRAŽUJEMO

Kako vlasnik "Pennyja" želi prevariti državu

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila da firma nema urbanističku saglasnost

"Penny plus" u Velešićima: Nemaju dozvole. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

26.10.2019

Kako se gradnja generacijskog projekta Prve transverzale u Sarajevu zahuktava i dobiva jasne konture, panika u Upravi kompanije „Penny plus“ raste. Vlasnici ove firme  pokušavaju na sve načine opstruirati gradnju ceste, koja će glavni grad BiH rasteretiti ogromnih gužvi i koja bi bila moderan ulaz u grad s autoputa Koridor 5C.


Očajnički pokušaj

Posljednji očajnički pokušaj „Pennyja“ da zakoči početak rušenja objekata koji se nalaze na trasi Prve transverzale (a pri tome se ti objekti i ne nalaze u blizini “Pennyja”) bila je žalba koja je upućena Vladi Kantona Sarajevo. Iako je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta odmah za „Avaz“ potvrdio da će žalba biti odbačena kao neosnovana, iz „Pennyja“ ne odustaju. 

Razlog za grčevitu borbu vlasnika ove kompanije Mesuda Hrbata zvanog Sudo jeste što je njegov objekt u sarajevskom naselju Velešići nelagalno sagrađen na trasi buduće ulice, a sada pokušava da za njega od Kantona naplati desetine miliona maraka!

Premijer KS Edin Forto potvrdio je u izjavi za BHT 1 da kompanija “Penny plus” nema građevinsku dozvolu za dio objekta.


Almedin Kadrić. Arhiva

Novinari „Avaza“ pokušali su u nekoliko navrata dobiti komentar od Uprave ili vlasnika Hrbata, ali nismo dobili nikakav odgovor. Tek nam je iz pravne službe Armin Đuderija u kratkoj telefonskoj izjavi kazao da ne žele komentirati ništa u vezi sa Prvom transverzalom.

- Pošaljite vi svoja pitanja na e-mail, ako Uprava odluči, dobit ćete odgovor – rekao nam je Đuderija.

Upravu i vlasnika ove firme pitali smo je li tačno da nemaju dozvolu za objekt i za koji tačno objekt. Da li znaju da divlja gradnja predstavlja krivično djelo, koje se sankcionira godinom zatvora i više, a da se objekt, istovremeno, uklanja na način da to plaća onaj ko ga je sagradio bez dozvole?

Odgovor od “Pennyja”, koji smo uputili direktoru Almedinu Kadriću nismo dobili, ali jesmo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Potvrđeno nam je da su prošlog mjeseca izvršili inspekcijski nadzor u firmi „Penny plus“ u Velešićima i da im je rečeno da su se rekonstrukcija, dogradnja i gradnja trenutno postojećih objekata izvodili u periodu od 1996. do 2017. godine.

Rušenje i otkup

- Za navedene radove nisu predočeni urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje i upotrebna dozvola. Zapisnikom je konstatirano da se firma “Penny plus” obraćala Općini Novo Sarajevo, Općini Centar i Gradu Sarajevo sa zahtjevima za legalizaciju gradnje poslovnog objekta u ulici Halida Kajtaza bb Sarajevo – navodi se u odgovoru Kantonalne inspekcije.  

Upravo zbog toga, kompanija “Penny plus” i njen vlasnik Mesud Hrbat blokiraju gradnju Prve transverzale, jer bi morali platiti rušenje svog nelagalno sagrađenog objekta. Uporedo s tim, pokušavaju sve zataškati i od Kantona naplatiti desetine miliona maraka na račun otkupa njihovog objekta.

Kako su gradili?


Upitno je kako je komapnija “Penny” uopće mogla graditi objekt na spornoj parceli  u Velešićima, koje se  dočepala privatizacijom prije 20 godina.
Pogotovo zato što su već tada bili obaviješteni od Agencije za privatizaciju KS da je na ovoj lokaciji planirana gradnja transverzale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.