ISTRAŽUJEMO

Ko i zašto opstruira toplovod Kakanj – Sarajevo?

Puno je nepoznanica i to, unajboljem slučaju neće biti gotovo za 5 godina, kaže Filipović

Piše: E. Trako

1.11.2019

Čibukčić: Gotov projekat do Nove godine. Avaz

Kako se približava zima, u Sarajevu je ponovo aktuelizirano pitanje zagađenja zraka. Već su objavljeni izvještaji da je glavni grad BiH, ponovo, najzagađeniji u svijetu. 

S druge strane, priča o toplovodu Kakanj – Sarajevo, generacijskom projektu koji bi pogasio 90 posto individualnih ložišta kao najvećih zagađivača u Sarajevu, pokrenuta je s mrtve tačke. Mašinski fakultet u Sarajevu završio je projekt, a Fond za zaštitu okoliša FBiH do kraja godine trebao bi ga i prezentirati, Elektroprivreda BiH izdvojila je novac, ali u Vladi Kantona Sarajevo ne vlada optimizam.

Visoka cijena

Pokazuje to i izjava Damira Filipovića, ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.  

- Investicija u Kantonu je izuzetno visoka i to nije uzeto u obzir prilikom izrade dosadašnje dokumentacije, radi se o iznosu od cirka 360 miliona KM. Puno je i drugih nepoznanica vezano za izgradnju novog bloka, obavezi smanjivanja emisija ugljendioksida. Vidjet ćemo šta će projektna dokumentacija pokazati. Trenutno se radi idejni projekat koliko znam. U najboljem slučaju to se neće realizirati u narednih 5 godina – kazao je jučer Filipović za „Avaz“.

Filipović: Puno nepoznanica. Avaz

S druge strane Fuad Čibukčić kaže da bi idejni projekt trebao biti završen do 10. decembra i da bi se nakon toga radila projektno – tehnička dokumentacija.

- Tada bismo već imali gotovu trasu i gotov projekat već oko Nove godine znali bi sve. Prije pola godine sam razgovarao s premijerom KS Edinom Fortom i ministrom Filipovićem. Upoznao sam ih s dinamikom, ali ja ne mogu sada da zavrćem bilo kome ruku da radi svoj posao, nemam ingerencije. Tada sam im rekao da trebamo aktivno razmišljati o prijemu te toplotne energije u KS – kaže Čibukčić.

Dovoljni kapaciteti

Također, iz Termolektrane Kakanj, na čijem čelu je Enver Merdić naglašavaju da postojećim kapacitetima mogu bez smetnji opskrbljivati Sarajevo toplotnom energijom.   

- Postojeći kapaciteti koje imamo su dovoljni za opskrbljivanje gradova do i samo sarajevo toplotnom energijom – kaže Merdić, ističući da tvrdna Filipovića da je potrebno graditi novi blok nije tačna. 

SDA: Vlada KS ne želi riješiti problem zagađenja

Iz Kantonalnog odbora SDA jučer su upozorili da je prema podacima koje objavljuju relevantne organizacije, indeks zagađenja izuzetno visok i zabrinjavajući.  

- Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, ne pokazuje ni najmanji znak interesa za rješavanje ovog pitanja, a kamoli da ponudi strateška rješenja. Odbili su amandman našeg Kluba, kojim smo tražili da se sredstva u stavci 'Primjena plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka' poveća sa 100 hiljada na 2,4 miliona KM. Plan interventnih mjera je usvojen u prethodnom mandatu, kada je premijer KS bio Elmedin Konaković. Nedosljedno je u decembru kada je situacija alarmantna usvajati svake godine hitne mjere. Sa ovakvim budžetom za borbu protiv zagađenja vazduha, opet će Konakovićevo jedino rješenje biti 'par-nepar' tablice i druge populističke mjere, a zdravlje građana će i ove zime biti na udaru opasnih zagađenja - navode iz KO SDA.

Merdić: Ne treba nam Blok 8 za toplovod. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.