SJEĆANJE

Srđanov čin bio čin čojstva

Mladić izgubio život pomažući prijatelju druge religije

Piše: P. M. / Avaz.ba

27.1.2020

Na trebinjskom groblju Podgljivlju - Avaz
Na trebinjskom groblju Podgljivlju - Avaz
Na trebinjskom groblju Podgljivlju - Avaz
Na trebinjskom groblju Podgljivlju - Avaz
Na trebinjskom groblju Podgljivlju - Avaz
+1

Na trebinjskom gradskom groblju u Podgljivlju danas je obilježeno 27 godina od smrti Srđana Aleksića, mladića koji je 1993. godine izgubio život braneći svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.

Povodom toga Srđanovu vječnu kuću su obišli njegov otac Rade, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak i predstavnici Memorijalnog međunarodnog turnira u malom fudbalu "Srđan Aleksić" iz Tuzle.

Rade Aleksić je rekao da je Srđanov čin bio čin čojstva, kojim je postao primjer svim ljudima da u njima i u najtežim momentima zaživi čovjek za sva vremena.

- To je nešto najljepše što može da bude i to je ono što nas čini zajednicom i ljudima tolerantnim koji su spremni da pomognu, da oproste i da svoga neprijatelja uvjere da im bude prijatelj i da ga zagrli i da zajedno žive dalji život - rekao je Rade Aleksić i naglasio da je Srđan bio čovjek koji je živio svoj život. 

Imao je svoje viđenje i nije smetao nikome, nije tolerirao mnogo ni utjecaj drugih ljudi na sebe, ali je zato bio omiljen i voljen.


Izgubio život pomažući drugom

Banjak je rekao da se danas sjećamo jednog mladog čovjeka koji je u teškim vremenima izgubio život pomažući drugome. Rat jeste jedno veliko ludilo i veličina Srđanovog djela je upravo u tome što je upravo bio spreman da pritekne u pomoć onome kome je pomoć u tom trenutku trebala.

Grad Trebinje njeguje uspomenu na Srđana Aleksića, i to imenovanjem sportskog kompleksa u Bregovima i organiziranjem međunarodnog plivačkog mitinga, koji okuplja ne samo mlade ljude iz regiona već i s drugih kontinenata - naveo je Banjak. 

Predsjednik Udruženja "Radničke sportske igre grada Tuzle" Mirsad Gavranović rekao je da se u ovom gradu već pet godina organizira međunarodni turnir u malom fudbalu, koji svake godine okuplja i do 300 učesnika iz regiona.

On je istakao da turnir nosi ime Srđana Aleksića, jer djelo koje je on uradio ne smije da se zaboravi. Tuzlanski kanton se uključio u priču, tako da je pokrenuta inicijativa u Gradu Tuzli da jedna od ulica ili šetalište dobije naziv po Srđanu Aleksiću. 

Srđan Aleksić, tada 27-godišnji mladić, 21. januara 1993. u Trebinju je spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Preminuo je 27. januara 1993. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.