ISTRAŽIVANJA

Povećana potražnja za bh. radnicima u Njemačkoj

Najprivlačnije zemlje za rad našim radnicima su Njemačka, Austrija, Švicarska, Švedska, SAD i Norveška

Radnici iz BiH najviše se prijavljuju na oglase iz oblasti eleketrotehnike i mašinstva. Ilustracija

Avaz.ba/ Fena

29.1.2020

Jesu li naši građani spremni na preseljenje zbog boljeg posla, bolje plaće i pod kojim još uvjetima, portal Posao.ba otkriva u istraživanjima koja su provedena na više od 2.500 ispitanika. 

Rezultati istraživanja ukratko najavljuju da je 75 posto bh. građana spremno otići van BiH, a da su nam bolje plaće na posljednjem mjestu razloga za odlazak. 

Potražnja za bh. radnicima u inozemstvu je u padu, gledajući ukupan broj radnih mjesta iz inozemstva objavljenih na portalu Posao.ba u 2019. godini u odnosu na 2018., što se može tumačiti i stagnacijom na evropskom tržištu rada u prethodnoj godini. 


Turizam i ugostiteljstvo

Međutim, interes njemačkih poslodavaca za radnicima iz BiH ne jenjava. Tako je potražnja za našim radnicima u Njemačkoj putem portala Posao.ba porasla za 84 posto u odnosu na 2018., te je ukupan broj radnih mjesta iznosio 1.389. 

Hrvatska je ipak i dalje na prvom mjestu kada je u pitanju potražnja za radnicima u BiH, a broj radnih mjesta u toj zemlji je iznosio 1.710.

Na trećem mjestu je i dalje Slovenija, u kojoj je objavljeno tek 99 radnih mjesta. Na oglase u inozemstvu poslano je 11.257 prijava. 

Radnici iz BiH najviše se prijavljuju na oglase u kategorijama: eleketrotehnika i mašinstvo (27 posto), turizam i ugostiteljstvo (22 posto), komercijala – prodaja (11), građevinarstvo (9), transport (7), zdravstvo (6) i zanatske usluge (5 posto).

Može se zaključiti da, iako je potražnja za BiH radnicima u inozemstvu bila nešto slabija u 2019., interes naših ljudi za rad van granica zemlje ostao je isti. Najprivlačnije zemlje za rad našim radnicima su Njemačka, Austrija, Švicarska, Švedska, SAD i Norveška.


Čak 75 posto građana BiH, bez obzira na status zaposlenosti, godine i stepen obrazovanja, spremno je raditi u inozemstvu. Ilustracija

Njemačka, Hrvatska i Slovenija su zemlje koje najčešće traže našu radnu snagu, a u 2018. godini u ove tri zemlje otišlo je oko 74.000 građana BiH, pokazuju podaci ministarstava unutrašnjih poslova i zvaničnih agencija za statistiku o useljavanju i izdatim radnim dozvolama u ove tri zemlje, saopćio je Posao.ba.

U Njemačku je 2018. doselila 21.000 osoba iz BiH. Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije govore da je ta zemlja u 2018. godini izdala 35.201 dozvolu za naše građane, a već do juna u 2019. godini 20.318.


Stepen obrazovanja

Građani iz BiH odlaze zbog boljeg standarda, političke i ekonomske nesigurnosti, a plaća je najmanje važna. Čak 75 posto građana BiH, bez obzira na status zaposlenosti, godine i stepen obrazovanja, spremno je raditi u inozemstvu.

U susjednoj Hrvatskoj postotak je 55 posto, a u Srbiji 62 posto, pokazalo je istraživanje koje je Posao.ba proveo u okviru najvećeg svjetskog istraživanja mobilnosti radne snage, u saradnji sa The Network i The Boston Consulting grupacije, u 2018. godini.

Analiza rezultata pokazuje da je većina ispitanika spremna na rad u inozemstvu, bez obzira na zanimanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.