MOSTAR Posljednje pismo javnosti

Radnici "Aluminija": Svi su otišli

Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva

M. Sm. / Avaz.ba
31.01.2020 17:39

„Aluminij“: Ostali samo radnici na osiguranju

Foto: Avaz

Danas je istekao otkazni rok za posljednju grupu radnika mostarskog „Aluminija“, nekadašnjeg giganta. 

Radnici u odlasku posljednji put su se obratili otvorenim pismom javnosti. Kako su ustvrdili, prevareni su, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kojem obliku.

- Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva. Jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od „Abraham grupe“ je konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu - naveli su radnici u pismu.

  • „Aluminij“: Ostali samo radnici na osiguranju
    „Aluminij“: Ostali samo radnici na osiguranju Foto: Avaz

Pitaju se kome je cilj da se ponuda prema kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje ljevaonice, anoda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku „Aluminija“.

- Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu „Aluminija“ iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa - naveli su, između ostalog, u pismu.

Također, podvukli su da je ovo posljednja obavijest koju šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

- Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji čavao u lijesu aluminijske industrije u Hercegovini -  istakli su radnici.

Inače, sjednica Nadzornog odbora na kojoj je trebao biti imenovan v. d. direktora Uprave, nakon što je Dražen Pandža nedavno podnio ostavku, danas je prekinuta i bit će, kako nam je neslužbeno potvrđeno, održana u ponedjeljak.

Komentari

NA VRH