MOSTAR

Radnici "Aluminija": Svi su otišli

Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva

„Aluminij“: Ostali samo radnici na osiguranju. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

31.1.2020

Danas je istekao otkazni rok za posljednju grupu radnika mostarskog „Aluminija“, nekadašnjeg giganta. 

Radnici u odlasku posljednji put su se obratili otvorenim pismom javnosti. Kako su ustvrdili, prevareni su, izigrani i ostavljeni, bez ikakve nade u nastavak proizvodnje u bilo kojem obliku.

- Nebriga vlasnika i izostanak podrške vladajućih struktura svih nivoa dovela je u situaciju da s današnjim danom u preduzeću ostaju samo službe osiguranja koje će čuvati imovinu društva. Jedina ponuda koja je došla za ponovno pokretanje proizvodnje od „Abraham grupe“ je konstantno odbijana i čitav proces se razvlači do te mjere da potencijalni investitori odustanu - naveli su radnici u pismu.



„Aluminij“: Ostali samo radnici na osiguranju. Avaz

Pitaju se kome je cilj da se ponuda prema kojoj je predviđeno zapošljavanje 80 radnika odmah te 140 kroz period od godinu, pokretanje proizvodnje ljevaonice, anoda i na kraju elektrolize, odbije i da se tako zatvori put ka potpunom oporavku „Aluminija“.

- Izgleda da se priprema teren za domaće mešetare koji će imovinu „Aluminija“ iskoristiti u svoje svrhe zbog vlastitog bogaćenja, a sve pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa - naveli su, između ostalog, u pismu.

Također, podvukli su da je ovo posljednja obavijest koju šalju kao vapaj da se što prije omogući investitoru da pokrene proizvodnju.

- Za većinu radnika je kasno, a ubrzo će biti kasno i za opremu koja je ostala u preduzeću, što će biti posljednji čavao u lijesu aluminijske industrije u Hercegovini -  istakli su radnici.

Inače, sjednica Nadzornog odbora na kojoj je trebao biti imenovan v. d. direktora Uprave, nakon što je Dražen Pandža nedavno podnio ostavku, danas je prekinuta i bit će, kako nam je neslužbeno potvrđeno, održana u ponedjeljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.