LIČNOST SEDMICE

Kokarda kao ideja vodilja

Da imalo pameti ima, načelnik Srebrenice skrenuo bi roditeljima pažnju na odgoj njihove djece i javno osudio svako veličanje zločinaca

Grujičić: Tvrdi da su četnici bili antifašisti. AFP

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

1.2.2020

Mladen Grujičić, načelnik općine Srebrenica, komentirajući skandaloznu fotografiju na kojoj grupa učenika srpske nacionalnosti veliča četništvo i četnike, odaslao je u javnost jednako glupu i opasnu poruku kako su četnici, inače osvjedočeni zločinci 20. stoljeća, bili antifašisti. Pride, ovoj svojoj budalaštini dodao je da su te njegove “antifašiste” priznale čak i svjetske sile kao što su “Amerika i Francuska”. 

Primitivizam i nekultura

Od kakvih učitelja je historiju učio Mladen Grujičić, nije teško spoznati, ali je teško shvatiti da čovjek koji se svim silama upinje da bude političar 21. stoljeća, može osvjedočene zločince nazivati antifašistima i još davati podršku onima koji ih veličaju.

Od svega ovoga još je gore da takav lik može sjediti u fotelji načelnika općine, u kojoj su pripadnici njegovog naroda izvršili genocid nad pripadnicima drugog naroda i, pored toga, podržavati one koji su ga počinili.

Mladen Grujičić može biti ponosan što je Srbin i to mu niko niti smije niti može zabranjivati, a ni prigovarati zbog toga. Ali, ako Grujičić misli da mu njegova nacionalna odrednica daje za pravo da, posebno kao čovjek koji predstavlja općinu kakva je Srebrenica, veliča zločince kakvi su bili četnici, onda je to već pitanje ne samo njegovog mentalnog stanja, već i odgoja, porijekla i, naravno, političkog opredjeljenja. O primitivizmu, nekulturi i neobrazovanju da ne govorimo.

Srebreničke učenike s fotografije na kojoj veličaju četnike i četništvo ne treba osuđivati. Oni su samo slika svojih očeva, majki, svojih učitelja i vjeroučitelja, kao i političkog ambijenta, koji, priznali to ili ne, diktira politika koju predstavlja načelnik Grujičić.

Grujičić: Tvrdi da su četnici bili antifašisti. AFP

Nije dorastao

Da imalo pameti ima, Grujičić bi, u konkretnom slučaju, skrenuo pažnju roditeljima na odgoj njihove djece i javno osudio svako veličanje zločinaca i identificiranje s njima.

Ali, on to neće uraditi. Neće zato što on tome, na njegovu žalost, ni intelektualno ni karakterno, a ni politički pogotovo, nije dorastao. Njegova ideja vodilja, na nesreću njegovog potomstva, bila je i ostala kokarda s kojom se rado fotografira. 

Ko je sve vodio Srebrenicu

Gledajući šta Grujičić svih ovih godina radi i kako se ponaša, s tugom se svako ko imalo poznaje nekadašnji život u Srebrenici prisjeti veličine i karaktera pojedinih koji su tu općinu vodili prije agresije, kao što su Mušan Hrustanbegović, Ahmet Kazić, Živan Jovanović, Dobrisav Kočević i drugi. S obzirom na godine, Mladen Grujičić još ima vremena da nešto nauči iz biografija ovih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.