NOVAC

Da nema dijaspore, BiH bi ekonomski krahirala

Procjenjuje se da BiH ima skoro dva miliona dijasporaca

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

5.2.2020

Novčane doznake iz inozemstva u BiH u devet mjeseci prošle godine iznosile su skoro 2,77 milijardi KM, što je za 2,82 posto više nego u istom periodu 2018., kad su iznosile skoro 2,2 miliona KM, podaci su Centralne banke BiH.


Na vrhu liste

Iz Centralne banke navode da novčane doznake posljednjih godina iznose skoro osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- Svakako da novi val ekonomske emigracije u posljednjim godinama doprinosi novčanim doznakama prema BiH s obzirom na to da oni još imaju bliske socijalne veze s rodbinom u domovini - ističu iz Centralne banke. 

Armin Alijagić iz Nevladine organizacije “Naša perspektiva” rekao je za “Avaz” da se procjenjuje da BiH ima skoro dva miliona dijasporaca, što predstavlja 50 posto ukupne populacije. 

Alijagić: Dijaspora se širi. Avaz

- Dijaspora nam se, nažalost, širi, jer veliki broj ljudi odlazi. Dok je tako, oni imaju “obavezu” da šalju novac putem doznaka. Mi smo zemlja koja je dugi niz godina na vrhu liste po doznakama, što govori o našoj ekonomskoj situaciji – rekao je Alijagić.

Kaže i da dijaspora utječe i kroz slanje novca i kroz prijenos znanja, investicije i slično pa ima ogroman potencijal koji dijele s bh. građanima i u finansijskom i u ljudskom smislu.

Mijenjaju svijest

- Firme u BiH koje su osnovali povratnici iz dijaspore, uglavnom su visokoizvozne, uvode nove načine poslovanja i tako nam mijenjaju svijest, ali i doprinose konkurentnosti bh. ekonomije. Treba nam više takve dijaspore, a manje doznaka, koje, istina, jesu ogromne i velika su pomoć na osnovu koje stotine hiljada građana ovise i preživljavaju. Da nema dijaspore, BiH bi ekonomski krahirala – rekao je Alijagić.

Pozitivan primjer

Jedan od hiljada dijasporaca koji pomažu bh. stanovništvu i razvoju ekonomije jeste Edin Ahmetspahić, koji je u BiH osnovao IT firmu “Propeller”, a koja radi na razvoju informatičkih rješenja za međunarodno tržište, ponajviše ono u Skandinaviji. 

- Većinom smo zapošljavali kadar s više godina iskustva, ali sada želimo da napravimo iskorak prema onima koji imaju manje iskustva, ali odlične rezultate na bh. univerzitetima. U ovom krugu zapošljavanja važnije nam je da osobe imaju visoke ambicije nego formalno iskustvo - ističe Ahmetspahić. 

Ahmetspahić: Zapošljava mlade. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.