ZANIMLJIVOSTI

Bužim ponosni grad blizanaca

Bužim je ponosni grad blizanaca, jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih ili oba spola

Bužim grad sa 200 blizanaca. ARHIV

Piše: A . F. /Avaz.ba

16.2.2020

Da se Bosna i Hercegovina još ima čime pohvaliti, svjedoči i Bužim, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i jedna od najmlađih bh. općina, s blizu 20.000 stanovnika, a može se pohvaliti velikim brojem blizanaca. Ima ih, naime, više od 200.

Prema zvaničnim podacima, u ovoj općini živi 200 blizanaca. Puno sličnosti, malo razlika, razne zanimljive anegdote, sve to povezuje bužimske blizance. Zapravo, nema odjeljenja u osnovnim i srednjim školama, a da nemaju barem jedan par blizanaca.

Na vlasti u Bosni i Hercegovini je hoće li ove mlade ljude, kojima se uveliko može pohvaliti, zadržati u državi i dati im priliku da svoje ideje realiziraju i nastave da održavaju ovaj fenomen.

U Bužimu je već odavno postala praksa da, umjesto iščekivanja muškog ili ženskog djeteta, iščekuju blizance. Gotovo svuda ćete u ovom gradu sresti blizance. 

Stanovnici grada fenomena već odavno planiraju formirati udruženje blizanaca i staviti tablu na ulazu u grad s natpisom „Bužim - viteški i grad i grad blizanaca“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.