KOMENTAR DANA

Malo nas je, al' nas ima

Iako nije sjajna, naša je. Druge države osim Bosne i Hercegovine nemamo niti želimo

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

29.2.2020

Uzaludni su pokušaji Milorada Dodika i predstavnika iz Republike Srpske da ospore 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH. Jasno im je to dao do znanja i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko iako, kao i uvijek, malo sa zakašnjenjem, stihijski je reagirao.

Ali, Inckova poruka je jasna: Ustavni sud BiH je potvrdio da je 1. mart Dan nezavisnosti. I rekli bismo tačka. Jasno je to i pticama na grani.

No, za Dodika i predstavnike RS ovaj praznik je nepostojeći. Očekivano. Od Dodika smo navikli na sve i svašta, pa i da su historijski praznici za BiH, dan kada su građani na referendumu izglasali svoju nezavisnost, nepostojeći i neustavni.

Ali, tako je već godinama. Republika Srpska, s Dodikom u vlasti ili bez njega, nikada nije niti će priznati državne praznike, a pogotovo 1. mart. Isto je i u dijelu BiH gdje su većina Hrvati. Tako je, nažalost. To je sudbina ovih naroda. Da se svađaju zbog nečega čime se druge države ponose, Dana nezavisnosti.

Praznik se danas slavi na nekih 30 posto teritorija države BiH, ali onog na kojem je Bosanci i Hercegovci vole i ponose se njome, ma kakva god bila. Iako nije sjajna, naša je.

Druge nemamo, niti želimo. No, politika straha, podjela, prijetnji i dalje je na snazi. Građani su zabrinuti. Prijetnje dolaze baš u trenutku kada smo prije 28 godina rekli želimo svoju državu, nezavisnu. I tada su napadi krenuli, ali iz Srbije i Beograda. Znamo šta je uslijedilo.

Danas napadi, iako mnogi misle uzaludni i izraz nemoći, ipak nisu bezazleni.

No, kao što reče penzionisani general Armije RBiH Jovo Divjak, ulazud im sve, temelji BiH su temelji EU. To je jasna poruka svima. I Dodiku i Aleksandru Vučiću. Samo put BiH u EU i NATO spas je za građane. Kako ekonomski, tako i sa sigurnosnog aspekta.

Sretan nam 1. mart. Malo nas je, al' nas ima.

 
 
 
 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.