PRAZNICI

Dan nezavisnosti u Bugojnu

Odavanje počasti

Piše: A. Mandžić / Avaz.ba

1.3.2020

Dan nezavisnosti u Bugojnu. A.Mandžić

Obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Bugojnu proteklo je u znaku svečane akademije u Kristalnoj sali Općine te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja, ispred spomenika u spomen-parku, spomenika kod Gimnazije Bugojno.

- Ova slika danas u Bugojnu pokazuje da je naša jedina država Bosna i Hercegovina i da nema podjela između nas. Nemojmo zaboraviti da pričamo o našim ''zlatnim ljiljanima'', o našim šehidima. U Bugojnu je 349 šehida i ne zaboravimo to, nikada. Bosanci i Hercegovci su znali čuvati svoju zemlju kroz stoljeća i znat će to sigurno činiti i u budućnosti. Zamolio bih da se priča o našim borcima, o našim komandantima, našim uspjesima, jer je to recept da nikada ne ustuknemo pred problemima pred kojima se nađemo – poručio je bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Prisutnima se potom obratio novi glavni imam MIZ Bugojno Kemal ef. Tokmić, posebno naglasivši značaj obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Časni šehidi su svoje živote dali da u ovoj zemlji ne bude straha, gladi... Ne smijemo dozvoliti da naša djeca sigurnost od straha i od svojih imetaka i života traže tamo negdje pod tuđim nebom. Svi smo odgovorni, ne svi isto, ali svi jesmo. Zato se moramo potruditi da ova naša omladina, koja svakodnevno odlazi tamo negdje tražeći bolje sutra, ostane ovdje i dijeli sreću u onome što voli u svojoj državi Bosni i Hercegovini. Samo je jedna država, domovina - ona u kojoj smo rođeni. Za nju se moramo boriti svi i dati svoj maksimalan doprinos.

Fatihu su proučili i cvijeće položili brojne boračke organizacije, učenici bugojanskih osnovnih i srednjih škola, sportski kolektivi te političke partije i stranke, kao i delegacija općine Bugojno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.