KORISNO

Koronavirus se može prenijeti putem suza i sočiva

Ako iz bilo kojeg razloga morate dodirnuti oči, npr. da biste aplicirali kapi ili mast, dobro operite ruke sapunom i vodom

Izbjegavajte dodirivanje očiju. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2020

Kada pacijent koji je obolio od koronavirusa kašlje, kiše ili govori, kapljice pljuvačke ili sekreta mogu dospjeti do lica druge osobe, što znači da se infekcija može prenijeti putem usta, nosa ili očiju. Pacijenti s virusom COVID-19 mogu, također, da prenesu bolest preko svojih suza. Dodir suza ili površine na kojoj su se zadržale suze zaražene osobe, predstavljaju još jedan potencijalan rizik od zaraze koronavirusom, piše portal Lifo.gr.


Mjere predostrožnosti

Možete se zaraziti i ako dodirnete predmet na kojem je virus, poput stola ili kvake na vratima, a zatim pipnete svoje oči ili usta.

- Važno je imati na umu da bi mjere predostrožnosti, iako postoji velika panika zbog sve većeg širenja koronavirusa, mogle u velikoj mjeri smanjiti rizik od infekcije. Zato obavezno svakog dana često i veoma detaljno operite ruke, održavajte higijenu sočiva i izbjegavajte dodirivanje ili trljanje nosa, usta i naročito očiju - savjetuje oftalmolog Sonal Tuli, portparol Američke akademije za oftalmologiju.


Dodir suza ili povšine na kojoj su se zadržale suze zaražene osobe, predstavljaju još jedan potencijalan rizik od zaraze. Ilustracija

Ako nosite kontaktna sočiva, odložite ih na neko vrijeme i radije se opredijelite za naočale. Osobe koje upotrebljavaju sočiva, dodiruju oči više od prosječne osobe. Češće nosite naočale, posebno ako imate naviku da često dodirujete oči dok nosite sočiva. Na ovaj način možete da smanjite iritaciju i da se odviknete od spontanog pipanja ili trljanja očiju.

Kontaktna sočiva ili sunčane naočale mogu da zaštit oči od infekcije putem kapljica (sekreta iz nosa ili pljuvačke) osobe koja je oboljela od virusa COVID-19, ali ne pružaju 100 posto odbranu od infekcije. Razlog je to što virus čak može da dođe u kontakt s vašim očima ukoliko dospije na sam okvir naočala.

Izbjegavate da trljate oči

Dakle, nema mjesta panici. Stručnjaci napominju da izbjegavate da trljate oči. Ukoliko, pak, ne možete da se otarasite te navike ili često namještate naočale da stabilno stoje na nosu, umjesto golih prstiju, upotrijebite maramicu. Ako iz bilo kojeg razloga morate dodirnuti oči, npr. da biste aplicirali kapi ili mast, dobro operite ruke sapunom i vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.