DIRLJIVA PORUKA

Srce Kaknja kuca za Bergamo

Duboko smo pogođeni tragedijom koja se dogodila u prijateljskom gradu Bergamu, njegovim građanima, dobrim ljudima koji su tokom rata pružali ruku spasa nama građanima Kaknja i koji su nam kasnije omogućili da se dignemo iz pepela, navodi Šljivo

Gradonačelnik Šljivo: Nisu zaboravljeni pravi prijatelji. Facebook

Avaz.ba

23.3.2020

Italijanski Bergamo i Kakanj, povezani su intenzivnim odnosom još od vremena rata. Most solidarnosti nikada nije zaboravljen i to je razlog zašto je ovih dana gradonačelnik Kaknja uputio pismo podrške Bergamu, koji je teško pogođen pandemijom koronavirusa

Bergamo živi svoje najgore dane: Kolone s mrtvim idu na posljednji ispaćaj. Agencije

- Grad Bergamo važan je prijatelj građanima Kaknja, ne možemo i ne smijemo zaboraviti pomoć koju nam je pružio. I zato smo u ovim teškim trenucima  s građanima Bergama - tako počinje post, kojeg je  objavio gradonačelnik Kaknja Aldin Šljivo na službenoj stranici općine, a u kojem također govori o pismu solidarnosti kojeg je uputio gradonačelniku Bergama Đorđu Gori (Giorgi).

Ali kako je došlo do te jake veze? Moramo se vratiti u godine rata 1992-1996. I na pokret solidarnosti, pokrent da pomogne građanima ovog regiona.

Kao i u drugim gradovima Italije, u Bergamu je u jesen '92 formiran "Odbor za prijem izbjeglica iz bivše Jugoslavije", koji je uz gradske vlasti okupljao i građane Bergama, koji su zajednički počeli pripremati pomoć i gostoprimstvo izbjeglicama.

Odbor je tokom godina  uključivao sve veći broj udruga, sindikata, škola, lokalnih vlasti. 

U januaru 1993. godine u Bergam su stigle izbjeglice, žene i djeca, počela se prevoziti humanitarna pomoć, koja je u sklopu akcije "Bergamov odbor za Kakanj" stigao i do Kaknja. Tu je ubrzo otvoren i ured, koji je nekoliko godina pomagao i poslijeratnu obnovu ovog gradića.

Kakanj nikad nije zaboravio pomoć Bergama o čemu i svjedoči pismo, koje u potpunosti prenosimo:

 - Poštovani gradonačelniče Giorgio Gori,

Duboko smo pogođeni tragedijom koja se dogodila u prijateljskom gradu Bergamu, njegovim građanima, dobrim ljudima koji su tokom rata pružali ruku spasa nama građanima Kaknja i koji su nam kasnije omogućili da se dignemo iz pepela.

 

Poštovani gradonačelniče i građani Bergama, u ovim teškim danima naše je srce kuca za vas. Vi ste u našim mislima i molitvama.

Želimo iz dubine srca s vama podijeliti snažnu poruku prijateljske ljubavi jer nismo zaboravili i nikada nećemo zaboraviti vašu dobrotu.

Tuga koju doživljavate je također naša tuga. Osjećamo vašu bol i želimo da znate da vam duboko suosjećamo.

Šaljemo vam poruku hrabrosti, nade i optimizma.

Bergamo i Kakanj zauvijek su prijatelji, u radosti i sreći, ali i kad dođu tužni dani - piše u pismu gradonačelnika Kaknja Aldina Šljive.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.