ZA AVAZ GOVORE

Neven Anđelić: London izgleda strašno

Kada je u pitanju Vlada, ja lično u nju nisam imao povjerenja, a sada po prvi put imam, jer su potpuno promijenili zamišljenu politiku koju su namjeravali zbog pandemije da provedu

Anđelić: Strah, nesigurnost, nepoznavanje situacije. Avaz

Piše: A. TIRO

1.4.2020

Profesor međunarodnih odnosa na Regents univerzitetu u Londonu Neven Anđelić u razgovoru za Avazje kazao kako se broj novozaraženih slučajeva od koronavirusa u Velikoj Britaniji smanjuje. 

- Prije tri dana je bio neki vrhunac, a sada se već smanuje broj zaraženih. Generalno, London izgleda strašno. Nije zabranjen izlazak, samo je upućen apel građanima da se izlazi u slučaju velike potrebe, prilikom kupovine namirnica ili tjelovježbe. Možda je tome doprinijelo i to što je hladno u Londonu, samo su tri stepena - kaže  Anđelić.

Ističe da se strah, nesigurnost i nepoznavanje šta će se desiti, proširio među građanima.

Naš sagovornik naglašava da i pored činjenice što su prije nekoliko dana premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson), i ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hanckock) objavili da su zaraženi koronavirusom, panike kod njega lično nema.

- Kada je u pitanju Vlada, ja lično u nju nisam imao povjerenja, a sada po prvi put imam, jer su potpuno promijenili zamišljenu politiku koju su namjeravali zbog pandemije da provedu. Kada su im stručnjaci kazali da je to samoubistvo i da će veliki broj ljudi da umre zbog ideje prirodnog razvijanja imuniteta, onda su odustali od toga. Poslušali su savjete stručnjaka i zbog toga koliko primijetim, građani imaju više povjerenja - pojašnjava.

Na ulicama je sve manje ljudi. Agencije

Napominje da je vlada obznanila kako će 350 milijardi funti biti uloženo firmama i građanima kako bi se prevladala ova situacija.

- Renacionalizirati će se neki servisi, odnosno kompanije koje su bile privatizirane. Ova, skoro pa komunistička ekonomija, nije planska, ali bitno odstupa od one tradicionalne neoliberalne kapitalističke ekonomije, koju je upravo vlada zagovarala. Ovo pokazuje da odstupaju od ideologije da bi zaštitili naciju i građane u što većem broju. Tu je neki pozitivan korak - zaključuje Anđelić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.