KOMENTAR DANA

Pobijedimo i sebe i koronu

Oni koji u vremenima krize misle na političke poene neka znaju da će nositi na duši svaki život koji izgubimo, a mogli smo ga spasiti

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

2.4.2020

Dobro su se nadležni u Bosni i Hercegovini uhvatili ukoštac s prvim udarom koronavirusa. Prije svega Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, s ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem na čelu, pa i entitetski krizni štabovi i lokalne zajednice. 

Koordiniranim i pravovremenim djelovanjem, donošenjem adekvatnih mjera uspjelo se u naumu - osigurano je dovoljno vremena ljekarima, epidemiolozima, da ublaže širenje virusa. Ta faza djelovanja nadležnih dobila je pozitivne ocjene i građana i stranaca.

Ide druga faza i već se pojavljuje bojazan da ona neće glatko proći kao prva. U prvom periodu svi su se digli na noge, imali pravo vodstvo, nije bilo političkog prepucavanja, nego konkretan rad. Sada, kada bi riječ trebala preuzeti struka - ljekari, čini se da se pomalo već budi ona naša stara boljka - dnevna politika.

Jedni su protiv toga da vlade entiteta preuzmu ulogu parlamenata, jedni bi usvojili državni budžet, a drugi ga revidirali... I upravo je to politiziranje. Opasnost od koronavirusa nije više jedini motiv.

Baš zbog toga treba podsjetiti pojedince na vlasti.

Prve korake uradili smo dobro, osigurali finansijsku pomoć za nastavak borbe s pandemijom te počeli praviti planove za spašavanje uzdrmane ekonomije. Ali opasnost nije prošla, možda čak nismo dostigli ni vrhunac. Nema opuštanja. Štaviše! Treba istrajati do kraja. Pobijedimo i koronavirus i sebe.

Jer ne zaboravimo da su svi eksperti složni, ukoliko bi se italijanski scenarij dogodio u BiH, bilo bi to apokaliptično. S obzirom na opremljenost naših bolnica, koje su daleko iza italijanskih, suočili bismo se s mnogo više mrtvih.

I zato oni koji pokušavaju loviti u mutnom i u vremenima krize misle na političke poene, neka znaju da će oni nositi na duši svaki život koji izgubimo, a mogli smo ga spasiti.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.