INSPEKTORI NA TERENU

Ajdinović: Izdato 22.978 rješenja o izolaciji

U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 212 rješenja

Anis Ajdinović. Fena

Fena

6.4.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere radi suzbijanja širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

- Zaključno sa 5. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 22.978 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolacij na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 212 rješenja - rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori na terenu. Ilustracija

Nadzorima i mjerama, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno je ukupno 2.719 osoba - državljana BiH sa prebivalištem u RS, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci, spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba, blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije - naveo je Ajdinović.

Isto vrijedi i za 275 državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

Naveo je da danas istječu mjere iz 965 rješenja o izolaciji koje su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 13.929 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji, da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji, pridržavale izrečenih mjera te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - rekao je Ajdinović.


Prekršajni postupci

Podsjetio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji te je, u tom smislu, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada dostavljeno ukupno 375 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 64 osobe biti pokrenuti prekršajni postupci - rekao je Ajdinović.

Što se tiče kontrole formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 6. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 10 inspekcijskih nadzora i tri kontrolna nadzora te podnio 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM. Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, koja je sastavni dio odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda.


Kazne zbog povećanja cijena

U periodu od 15. marta do 6. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23. marta), izvršeno je 155 inspekcijskih nadzora te 154 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podnesena su ukupno 152 prekršajna naloga u iznosu od 245.350 KM. Kod 154 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene. 

- Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, koja je sastavni dio odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.)  do sada je evidentirano kod 25 subjekta nadzora - kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, saopćeno je iz te uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.