SARAJEVO

Jusko i Ajdinović o poštivanju mjera samoizolacije

Direktor Ajdinović upoznao je ministra Jusku o do sada poduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove

Jusko i Ajdinović: Suzbijati pandemiju. MUP KS

Avaz.ba

7.4.2020

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović primio je danas u radnu posjetu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismira Jusku.

Na sastanku je bilo govora o unapređenju i uspostavljanju čvršće saradnje između Federalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Imajući u vidu da federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdaju rješenja o stavljanju osoba koje ulaze u BiH pod zdravstveni nadzor/izolaciju, a kantonalni policijski organi kontroliraju poštivanje mjera iz rješenja, razgovaralo se o modalitetima uspostavljanja sveobuhvatne koordinacije aktivnosti ova dva organa radi brzog i efikasnog postupanja u suzbijanju pandemije koronavirusa u BiH/FBiH i Kantonu Sarajevo.

Direktor Ajdinović upoznao je ministra Jusku o do sada poduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove, čiji su inspektori, zaključno s 6. aprilom 2020. godine, izdali 23.164 rješenja o izolaciji, koja su proslijeđena nadležnim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije na daljnje postupanje i kontrolu izvršenja rješenja. Od ukupnog broja, Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi policije Kantona Sarajevo, na provjeru su upućeni podaci za 1.933 osobe koje žive na području Kantona Sarajevo.

Direktor Ajdinović je, također, prezentirao ministru i online platformu za praćenje stanja izdatih rješenja u FBiH, u koju se unose sva rješenja o izolaciji izdata od federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa.

Ministar Jusko i direktor Ajdinović iskazali su spremnost za neposrednu saradnju te lični angažman i učešće, kao i 24-satni angažman i učešće svih uposlenika oba organa u koordinaciji svih aktivnosti vezanih za osiguranje poštivanja zdravstvenih mjera kako bi se na sve raspoložive načine utjecalo na suzbijanje širenja koronavirusa u KS/FBiH/BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.