ZENICA Preuzimaju respiratore iz privatne zdravstvene ustanove

Skomorac: Tri radnika bolnice inficirana, pod nadzorom još 28

Dodaje da je trenutno stanje pacijenata koji su hospitalizirani u ovoj ustanovi zbog koronavirusa, stabilno

D. Pašalić / Avaz.ba

Skomorac: Preuzeli i prostor Zavoda za medicinu rada

Foto: Arhiv


- Situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica je stabilna, imamo umjeren porast broja oboljelih pacijenata, pogotovo iz Maglaja - kaže Rasim Skomorac, direktor bolnice.

Dodaje da je trenutno stanje pacijenata koji su hospitalizirani u ovoj ustanovi zbog koronavirusa, stabilno.

- Imamo 19 smještenih na Odjelu, a jedna osoba je na respiratoru – kaže Skomorac.

Proširenje kapaciteta

Prema njegovim riječima, u toku su aktivnosti po zadacima i nalogu Kantonalnog štaba civilne zaštite, a preuzeli su i prostor Zavoda za medicinu rada, koji je potreban za proširenje kapaciteta.

- Prema naredbi Civilne zaštite, potpisali smo ugovor o preuzimanju respiratora iz privatne zdravstvene ustanove te osigurali kadar ako bude potreban za posluživanje pacijenata u depandansu. Vršimo obuku i to je ono što smo u kratkom vremenu napravili - kaže Skomorac.

  •  Laboratorij spreman da obavi posao

    Laboratorij spreman da obavi posao

    Foto: Arhiv


Ističe da se sljedeće sedmice trebaju privesti završne pripreme za obavljanje PCR dijagnostike, odnosno za testiranja na koronavirus u zeničkoj bolnici.

- Paralelno s nabavkom opreme i edukacijom, uputili smo kompletnu dokumentaciju Federalnom ministarstvu zdravstva za certifikaciju. Laboratorij je spreman da obavi ovaj posao, a što prije bude moguće, to ćemo činiti. Uputit ćemo i zahtjev da nam se dodijeli odgovarajući broj testova da to možemo raditi - kaže Skomorac.

Smješteni i izolirani

Govoreći o broju uposlenika bolnice koji su inficirani koronavirusom, Skomorac ističe da imaju tri takva slučaja.

- Oni su smješteni i izolirani, a ima radnika koje pratimo i nadamo se da neće biti pozitivni, a takvih je 28. Ako, ipak, budu pozitivni, bit će adekvatno tretirani - zaključio je Skomorac.

NA VRH

Podijeli članak na