REAKCIJA

Turković: Čekamo odgovor Predsjedništva BiH

Turković objašnjava da je tražila mišljenje dva ministarstva zbog mjere zabrane ulaska stranaca zbog koronavirusa

Turković: Jasna procedura. Arhiv

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

1.5.2020

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, rekla je danas za „Avaz“ da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznalo Predsjedništvo BiH sa zahtjevom za ulazak vojno-sanitetskih snaga Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Turković kaže da je proslijeđen zahtjev Predsjedništvu BiH za daljnju instrukciju.

- Mi smo prvo obavijestili Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane i zajednički stav ta dva ministarstva bio je da se zahtjev proslijedi na Predsjedništvo zato što u svemu tome postoje vojni elementi. I mi smo tako i postupili i proslijedili na Predsjedništvo. Sada čekamo koji će stav zauzeti Predsjedništvo i kakvu će odluku donijeti - kazala je Turković.

Ministrica objašnjava da je tražila mišljenje dva ministarstva zbog mjere zabrane ulaska stranaca zbog koronavirusa, ali i da Ministarstvo odbrane utvrdi radi li se o vojnim elementima.

- Prema njihovoj preporuci da se zahtjev uputi Predsjedništvu BiH, to smo i uradili - kazala je Turković za "Avaz".

Podsjećamo, Ambasada Ruske Federacije zatražila je dozvolu za ulazak na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.