ŽIVINICE

Nana Hasiba posti i u 96. godini

Ja ne mogu zamisliti da vjernik, onaj ko klanja i posti, može nekoga mrziti. Da mi ne znam ti šta uradi, ja ga ne bih mogla mrziti, kaže Selimović

Nana Hasiba othranila šest sinova i kćerku. F. Sinanović

Piše: F. S. / Avaz.ba

1.5.2020

Hasiba Selimović iz Svojata kod Živinica ima 96 godina, ali, kako nam je kazala, to joj neće biti prepreka da isposti i ovaj ramazan.

Zatekli smo je u avliji kako sjedi za stolom. Još je vitalna. Hoda sama uz pomoć štapa.


Žali za džamijom

- Jašta će se nego postiti i učiti Kur'an. I prošli ramazan sam ispostila. Proučila sam cijeli Kur'an jednom i počela i drugi put. Nisam uspjela dovršiti i drugi put u toku ramazana, ali sam podosta proučila - kazala nam je Hasiba.

Kaže da je postila i u težim vremenima, a žao joj je što se ove godine ne može u džamiju ići.


Nana Hasiba othranila šest sinova i kćerku. F. Sinanović

Za svojih 96 godina svašta je predeverala i zapamtila. Sa suprugom Osmanom othranila je šest sinova, Mustafu, Envera, Asima, Jusufa, Taiba, Mirsada i Rasima, i kćerku Enisu.

Kako kaže, ni sama ne zna koliko ima unučadi, praunučadi, a ima i „bijele pčele“, djecu od praunučadi.

Prema papirima, rođena je 1924. godine. Kako kaže, možda ima i koju godinu više. Kao dijete pamti ubistvo jugoslavenskog kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine.


Pamti ratove

Sjeća se i događaja iz Drugog svjetskog rata. Pričala nam je kako su četnici došli u selo i ubili njenu svekrvu.

Hasibin muž, hadžija Osman Selimović već duže vrijeme nije među živima. Osman je bio tri godine u partizanima, ali nikad nije dobio penziju jer nije htio u partiju. Između vjere i partije odabrao je vjeru.

- Ja ne mogu zamisliti da vjernik, onaj ko klanja i posti, može nekoga mrziti. Da mi ne znam ti šta uradi, ja ga ne bih mogla mrziti - kaže Hasiba.

Ova starica ne pije nikakve lijekove, a kaže da se ne plaši ni korone.


Oporavila se od loma kuka

Hasiba je prije nekoliko mjeseci pala i slomila kuk. Bila je i u bolnici. Kada su je dovezli u bolnicu, medicinska sestra jednom od njenih sinova je govorila: “Šta ćete, godine su to, u ovakvim situacijama malo fali pa da se život okonča.“

Na taj način pripremala je sina na najgore. Ipak, Hasiba je sve to predeverala. Operaciju je odlično podnijela, oporavila se i vratila svojoj kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.