BANJA LUKA

Ljekari od Uprave traže da se hitno uspostavi red u Kliničkom centru

Više od 30 zdravstvenih radnika je zaraženo, a koronavirus su dobili i neki teško oboljeli pacijenti, navodi BN

Femić: Virus prisutan na skoro svim odjeljenjima. YouTube

Avaz.ba

2.5.2020

Stanje u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci je haotično, pacijenti s Onkologije se, prema nezvaničnim izvorima, izmještaju u staru Hirurgiju u gradu, prenosi BN televizija.

Iako nema zvaničnih informacija o tome šta se dešava u UKC-u i koliko je zdravstvenih radnika zaraženo, kao i pacijenata koji su na liječenju, BN prenosi da je veliko nezadovoljstvo u toj zdravstvenoj ustanovi.

- Ljekari su od Uprave UKC-a tražili da se hitno uspostavi red u bolnici i zaštite kako zdravstveni radnici, tako i pacijenti. Prema nezvaničnim izvorima, koronavirus prisutan je skoro na svim odjeljenjima UKC-a, gdje ima znatan broj oboljelih ljekara i medicinskih sestara – navodi BN.

Naglašava se da je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić sinoć uputio vapaj zdravstvenih radnika UKC-a Banja Luka, navevši da je to novo žarište. 


Univerzitetski klinički centar: Povećan broj zaraženih. Arhiv

- Univerzitetski klinički centar postao je jedan od klastera, zato i jeste sva frka vezana za povećanje broja oboljelih. Ono što su mi rekle kolege i svi ostali jeste da je organizacija po pitanju protokola u Kliničkom centru katastrofalna, da ljudi ne znaju protokole, da nemaju nosače, već doktori i sestre moraju da nose zaražene pacijente s odjeljenja na Infektivnu kliniku ili u karantine - kazao je Femić.

On je rekao da su ga kolege, i medicinski i nemedicinski radnici, zamolili da saopći javnosti da u Kliničkom centru postoji kontaminacija Covidom-19, prenosi BN.

- Na ove alarmantne vijesti niko od nadležnih nije zvanično reagirao. Prije podne je u UKC-u RS iz nekoliko klinika, uključujući i Onkologiju, izmješteno više pacijenata zbog, kako se kazali, dezinfekcije prostora.

Više od 30 zdravstvenih radnika je zaraženo, a koronavirus su u bolničkim uvjetima dobili i neki teško oboljeli pacijenti koji su bili na liječenju - navodi BN.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.