BANJA LUKA

Šeranić: Zabrinjava broj zaraženih u posljednja dva dana

Prema posljednjim informacijama, u Kliničkom centru zaraženi su jedan ljekar i pet medicinskih sestara

Šeranić: Preventivno djelovati. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2020

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci ima dovoljan broj zdravstvenih radnika koji brinu o pacijentima i tu se postupa u skladu sa protokolima, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

On je napomenuo da UKC ima skoro 3.000 zaposlenih radnika, da je to manji grad i da se tamo postupa prema protokolu.

- To radimo da zaštitimo pacijente i zato se izmještaju pacijenti, dezinficira se prostor i vraćaju se pacijenti - naveo je Šeranić.

Istaknuo je da je RS nabavila veliku količinu opreme koju je rasporedila po svim zdravstvenim centrima.

Naglasio je i da se sve vrijeme otkako je počela epidemija koronavirusa, transparentno izvještavalo i da je javnosti sve predočeno i kada je riječ o zaraženim medicinskim radnicima, kao i o onima u domovima za stare osobe.

- Pojačano je testiranje zdravstvenih radnika. To će se nastaviti, hoćemo da preventivno djelujemo - rekao je Šeranić i dodao da je ista situacija i sa staračkim domovima.

Velika količina opreme raspoređena po zdravstvenim centrima. Arhiv

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je da je veliki broj potvrđenih slučajeva u posljednja dva dana. Prema posljednim informacijama, u Kliničkom centru zaraženi  su jedan ljekar i pet medicinskih sestara.

- Imali smo 14 zaraženih ljekara, četiri su oporavljena i vraćena u turnus. Nastavljamo s testiranjima. Tokom vikenda odlučit ćemo o daljnjim strategijama - poručio je Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.