PANDEMIJA

Život se vraća u BiH

Restorani i kafići u RS građanima će biti na usluzi od 7 do 19 sati

Ugostitelji pripremaju bašte. M. Kadrić

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

12.5.2020

U Republici Srpskoj, uz poštivanje mjera, jučer su s radom počeli ugostiteljski objekti i frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prijevoz, teretane i sportski centri na otvorenom. 


Korekcija cijena

Restorani i kafići građanima će biti na usluzi od 7 do 19 sati. 

- Neće biti posla kao prije pandemije. To svi znaju. Ali ne vjerujem da će zbog toga ugostitelji sniziti cijene - kazala je Željka Tatić, predsjednica Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS.

Dozvolu za rad će još sačekati hoteli, hosteli, kina, pozorišta, igraonice. U Federaciji BiH ugostitelji nestrpljivo čekaju odluku o početku rada.

Nakon ublažavanja mjera ulice pune šetača. M. Kadrić

I Federalni krizni štab je donio odluku danas da ugostiteljski objekti mogu početi sa radom, a da se pokretanje gradskog saobraćaja planira od 15. maja.

Naredbom se već od danas dozvoljava pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. To znači da će se ugostiteljske usluge moći pružati samo u baštama kafića ili restorana i sl. 

Štab FBiH je obavezao kantonalne štabove civilne zaštite da razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola.

Federalni štab večeras je donio i odluku po kojoj s radom od danas mogu početi i stomatološke ordinacije, te privatne zubotehničke laboratorije.

Ugostiteljski objekti

Nakon dva mjeseca pauze, ugostitelji u RS jučer su otvorili svoje lokale uz posebne mjere. Tri osobe maksimalno mogu sjediti za jednim stolom, uz propisanu distancu od jednog metra, jedna je od krucijalnih mjera koje se moraju poštovati. 

Otvaraju se ugostiteljski objekti. Arhiv

Konobari nose maske i rukavice, a nakon odlaska treba se dezinficirati sto i promijeniti stolnjak.

Frizerski salon

Frizer obavezno mora nositi masku, a preporučuje se i vizir. Mušterijama se preporučuje da nose masku. Frizer nakon svake mušterije treba dezinficirati pribor. Na ulazu u salon i na pultu za plaćanje stoji dezinfekciono sredstvo. 

Vjerski objekti

Džamije u BiH su djelimično otvorene za veći broj vjernika nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

I u džamijama se namazi odvijaju po preporukama. Avaz

Instrukcijom Rijaseta ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego se utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, nakon čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru. 

Trgovine i zanatske radnje

U ovim objektima ne očekuje se blizak kontakt između mušterija, mušterija i uposlenika, tako da bi bile dovoljne općenite mjere koje se preporučuju i u svim ostalim aktivnostima stanovništva. 

Ograničiti broj mušterija koje borave istovremeno u trgovini, preporučuje se jedna mušterija na 10 kvadratnih metara. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.