ODLUKE

Polaganje vozačkih ispita u HNK od naredne sedmice

Najviše oboljelih bilo je na području Čitluka, ukupno 97, potom u Mostaru 90, Konjicu 30, Jablanici 12, Prozor/Rami jedna te u Stocu dvoje, ali koji se vezuju za druge općine

Đaci se neće vraćati u školske klupe. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.5.2020


U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u protekla 24 sata na koronavirus je testirano 114 uzoraka i nema pozitivnih slučajeva, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Covid-bolnici u Mostaru trenutno se liječe dva bolesnika i njihovo zdravstveno stanje je stabilno i bez pogoršanja.

Cjelokupna epidemiološka situacija u HNK je, kako je kazao prim.dr. Nermin  Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, povoljna. Do sada je u HNK, kazao je,  261 osoba bila pozitivna na koronavirus, a njih 212 se oporavilo, dok je zabilježeno 13 smrtnih slučajeva. Najviše oboljelih bilo je na području Čitluka, ukupno 97, potom u Mostaru 90, Konjicu 30, Jablanici 12, Prozor/Rami jedna te u Stocu dvoje, ali koji se vezuju za druge općine.

On je izrazio zadovoljstvo što se fokus, kako je naveo, sa zdravstvene strane prebacio na ekonomsku i na pokretanje privrede, ali je apelirao na građane pogotovo mlade da se ne opuste previše nakon otvaranja ugostiteljskih objekata te da se pridržavaju  preporučenih mjera.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović kazao je da su s radom počele autoškole, a vozački ispiti će početi naredne sedmice.


Maturski ispiti će imati samo pismeni dio. Avaz

Kada je riječ o polaganju maturskih ispita, on je kazao da će učenici biti oslobođeni usmenog dijela te da će ocjena pismenog dijela biti i konačna. Ocjene iz predmeta koje su sastavni dio maturskog ispita izvodit će se iz zaključnih ocjena koje je, kazao je, učenik postigao tokom školovanja.

- Prijave za upis u osnovne škole su završene, a sve druge procedure će se obaviti kad se za to steknu uslovi. Upisi u srednje škole bit će održani u junu poštujući epidemiološke mjere, a dječiji vrtići započet će s radom kad se  ispune svi preduslovi koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNK , a školska godina će se završiti putem online nastave, s obzirom na to da je ostalo veoma malo vremena do kraja, 15 dana  i bilo bi za sve stresno vraćanje u školske klupe - kazao je Hadžović.

Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kazao je da je Vlada HNK pripremila tzv. Korona-zakon, koji će biti jedan od kvalitetnijih u Federaciji BiH. Naveo je da je potrošeno puno vremena za pripreme ovog zakona  zbog neizbježnog političkog dogovora, ali i zbog čekanja na federalni nivo. Zakon će, najavio je, doprinijeti podršci i zadržavanju radnih mjesta u djelatnostima koje su pogođene koronavirusom, a Vlada će između ostalog, preuzeti subvencioniranje najniže plaže, a riječ je o desetak hiljada ličnih dohodaka.

Više o ovom zakonu, koji predviđa i umanjenje plaća imenovanim i izabranim funkcionerima, bit će poznato nakon današnje sjednice Vlade HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.