TUGA

Naša se curica samopovređivala zbog nasilja

Pedagoginja je djevojčici konstatirala “homoseksualno opredjeljenje”, optuživana je da je razmažena i preosjetljiva, kažu roditelji

Neutješni roditelji: Kakvu poruku šaljemo. Arhiv

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

30.5.2020

Roditelji djevojčice Medine Zahirović, koja se zbog vršnjačkog nasilja ubila skokom s osmog sprata solitera u centru Novog Travnika, poslali su pismo na šest stranica resornim ministarstvima obrazovanja Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH.

Oni su detaljno opisali kakvim je sve vrstama nasilja bila izložena njihova kćerka tokom školovanja u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku.


Riječi učiteljice

Tako se u pismu nalazi pregršt šokantnih navoda, od toga da joj je učiteljica govorila da je "razmažena, preosjetljiva, da preuveličava situaciju i sigurno izmišlja", do toga da je pedagoginja "sebi dala za pravo da ona konstatira i dijagnosticira da Medina ima homoseksualno opredjeljenje i da se osjeća kao transrodna osoba", da se "u školi samopovređivalo još desetero ili jedanaestero djece", ili pak da su svi u školi nekoliko puta prekršili Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama.

- Na šest stranica ne mogu stati sve silne informacije, naša iskustva i detalji o svim dešavanjima, krajnje neprofesionalnom radu zaposlenika škole u kojem su povrijedili više članova zakona prema Protokolu, prema osnovnim pravima djece, pravima učenika da ne budu ozlijeđeni i pravu da uče u sigurnoj sredini. Zbog njihovog neprofesionalnog odnosa prema nasilju, moje dijete je patilo od svih tegoba vršnjačkog nasilja - kazala je majka Sanela.

Fizičke posljedice

Faksimil pisma roditelja. PrintScreen

Ona je istakla da je njena kćerka bila povučena, nesigurna u sebe, svoj izgled, svoje sposobnosti, izgubila je samopoštovanje, povukla se od društva u školi, patila je od anksioznosti, napetosti, psihosomatskih simptoma, glavobolje, bolova u stomaku...

Djevojčica je, navela je majka, odbijala jesti, a zbog težeg oblika nasilja se samoozljeđivala. Majka Sanela misli da je to i bio i razlog za samoubistvo. 

- Kakvu to poruku šaljemo zlostavljačima, kakvu poruku šaljemo zlostavljanoj djeci - napisala je.

Ko je odgovoran

Kantonalno ministarstvo pokrenulo je istragu nakon Medinine smrti, inspekcija je dan kasnije bila u školi, ali, kako su kazali, nije utvrdila da je bilo prijavljenog vršnjačkog nasilja. Ova svojevrsna istraga ide dalje, a trebala bi pokazati je li i ko iz škole odgovoran.

Kada se dogodila tragedija, kažu Zahirovići, još nekoliko roditelja im se javilo i reklo da i njihova djeca prolaze isto kroz šta je prošla njihova Medina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.