KOMENTAR DANA

Nije važno da li je Bošnjak, nego je li kriv!

Hapšenje premijera Federacije Fadila Novalića odjeknulo je jučer kao bomba u BiH

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

30.5.2020

Hapšenje premijera Federacije Fadila Novalića odjeknulo je jučer kao bomba u Bosni i Hercegovini. Očekivano. U drugi plan pali su do tada ključni akteri Fikret Hodžić i Fahrudin Solak. I on su uhapšeni, ali, ko da nisu... Fadil je opak  ključan. Vlada je ostala bez premijera. Sjednica je otkazana.

Prvi čovjek Federacije osumnjičen je u aferi teškoj 10,5 miliona maraka koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH. Teška krivična djela stavljaju mu se na sumnju, od zloupotrebe položaja do pranja novca. Satima je ispitivan u SIPA prije nego je uhapšen i zadržan 24 sata.

Rekli bismo, ova vijest nije neočekivana. Mediji koji su pratili od prvog dana ovu aferu svjesni su da su tužioci danima pleli mrežu oko Novalića i njegovih saradnika. Oduzet mu je i mobitel, kao i njegovim prvimn savjetnicima. Obavljen je pretres u Vladi, oduzeti su ugovori između „Srebrene maline“ i Federalne uprave civilne zaštite.

Bez dokaza, teško bi sebi iko mogao ozbiljan dopustiti da uhapsi premijera Federacije bez obzira u kakvom društvu živimo.

Ipak, svako je nedužan dok Sud ne kaže drugačije. Presumpcija nevinosti važi za svakoga, što je ustavno pravo, pa i za premijera Novalića. Sud mora reći svoje, a na Tužilaštvu je teret dokazivanja. To znaju i pravni stručnjaci.

No, kako u svakom slučaju pa i ovome, politika se umiješala u cijeli slučaj. Umjesto da se tužioci puste na miru, Sud BiH kaže ko je kriv, SDA, iz redova čijih dolazi premijer,  okrivili su Tužilaštvo da hapsi Bošnjake, dok je s druge stane HDZ pozdravio rad tužioca.

Jel Bošnjak ili Hrvat, Srbin, nevažno je apsolutno. Važno je ko je kriv. To treba da bude vodilja svima, pa i SDA i HDZ. Nije prvi put da se hapsili Bošnjaci, pa ni Hrvati, ili Srbi.  Ko prati rad pravosuđa, toga je svjestan. Na kraju krajeva Sud donosi presudu a ne Tužilaštvo.

Samo da  ovaj predmet ne bude kao pojedini slučajevi u BiH koje povezuju s sporskim ribolovom. Uhvatiš. Uslikaš. Pustiš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.