AFERA "RESPIRATORI" Detalji s ročišta Novaliću, Solaku i Hodžiću

Tužioci kažu da trpe velike političke pritiske, odbrane tvrde da nema dokaza za zloupotrebe

Najmanje je bilo bitno koji će respiratori biti nabavljeni, već samo da ih nabavi Fikret Hodžić, rekao tužilac Pašić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

Fadil Novalić

Foto: Arhiv


Sud Bosne i Hercegovine u zakonskom roku od 24 sata donijet će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi pritvor premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću koji se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

Ročište je završeno u 3 sata rano jutros, a počelo je sinoć u 20 sati.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da su proveli obimnu istragu u proteklih 25 dana.

Naveo je da su osumnjičeni, koristeći vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa, pripremali plan kako bi pribavili novac za nabavku respiratora.

- Oni su plan razradili podjelom uloga na način da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službeno-politički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolaganje Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom 'Srebrena malina' - rekao je Hukeljić.

Tužioci su kazali da je Hodžić prikrio da njegova firma nema uvjete za prometovanje medicinskim sredstvima i opremom.

 • Advokati prilikom dolaska u Sud BiH

  Advokati prilikom dolaska u Sud BiH

  Foto: M. Kadrić


U nekoliko navrata su istakli da su ometani u istrazi kao i da su pod velikim političkim pritiscima u ovom predmetu.

- Hodžić se javio na lični e-mail premijera Novalića 29. marta u kojem govori o dva respiratora. Njegova ponuda je proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo, ali ta ponuda odnosi se samo na jedan respirator. Stručne analize o tom respiratoru vršile su se u Uredu premijera FBiH. Premijer je razgovarao sa nekim dekanom koji mu je rekao da jedan od respiratora nije adekvatan te ponuda Fikreta Hodžića nije u potpunosti otišla do organa vlasti. Sve druge ponude proslijeđene su elektronskom poštom Zavodu za javno zdravstvo - rekao je Pašić.

Ispričao je da su Hodžić i Novalić dva dana prije zaključenja ugovora razgovarali telefonom.

- Najmanje je bilo bitno koji će respiratori biti nabavljeni, već samo da ih nabavi Fikret Hodžić - rekao je Pašić.

Prema navodima Tužilaštva BiH, potom je Hodžić u novom e-mailu Novaliću dao analizu respiratora. Rekao mu je da služe za manje bolnice, da su slabiji, ali da će poslužiti za tretman pacijenata. Novalić je u svom iskazu potvrdio da je razgovarao s Hodžićem.

Ponuda Fikreta Hodžića navodno je uručena direktno na ruke Solaku.

Tužioci su istakli da je Novalić znao i prije zaključenja ugovora koje će respiratore nabaviti te da je sa Solakom sinhronizirano djelovao.

- Solak i Hodžić u svojim odbranama kažu da je tehničkom greškom ponuda Hodžića došla do premijera te da je tehničkom greškom Novalić pisao Kini - rekao je Pašić.

Za "tehničku grešku" koja se odnosi na zamjenu ugovora i ponude, odnosno izmjenu tipa respiratora u ponudi, iz Tužilaštva BiH su kazali da se zamjene nisu radile bez znanja Novalića.

Na ročištu se govorilo i o razgovorima iz Viber grupa, a najviše o onima između Novalića i njegovih saradnika.

 • Fikret Hodžić

  Fikret Hodžić

  Foto: Arhiv


Hodžić je pisao Novaliću da se "treba što prije dobiti dozvola za nabavku respiratora" nakon čega je premijer pozvao na ubrzanje postupka.

Novalić je negirao navode tužioca da je bilo brisanja viber poruka.

Advokatica Novalića Vasvija Vidović navela je da je njen klijent nezakonito zadržan u prostorijama SIPA-e te da je Tužilaštvo u petak  trebalo predložiti pritvor, jer su ga tužioci u ovoj policijskoj agenciji saslušavali, a ne istražitelji.

Dodala je da nema nijednog dokaza da je Novalić zloupotrijebio položaj te da kod tužilaštva ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio dar, odnosno novac.

- Tužilaštvo nije utvrdilo šta to povezuje s pranjem novca, koji je to iznos koji su osumnjičeni mogli podijeliti. Iz navoda Tužilaštva mora biti jasno da je osoba djelovala izvan svojih službenih dužnosti. Mora biti utemeljena tvrdnja o protupravnoj imovinskoj koristi. Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u periodu vanrednog stanja. Tužilaštvo konstruiše ideje o kriminalnoj svijesti Novalića i zamagljuje nedostatak činjenica. Tužilaštvo nije ništa postiglo u finansijskoj istrazi o pranju novca, a hoće da hapsi ljude. Nemamo mi ovdje posla s kriminalcem, već sa časnim čovjekom koji je na zahtjev međunarodne zajednice došao u Vladu FBiH kao najuspješniji izvoznik u BiH - kazala je Vidović.

Dodala je da bi određivanje pritvora premijeru Novaliću moglo ugroziti rad Vlade FBiH.

 • Fahrudin Solak

  Fahrudin Solak

  Foto: Arhiv


Solakov advokat Kadrija Kolić istakao je da u ovom predmetu uopće nema elemenata krivičnog djela.

- Ovi respiratori se mogu koristiti. Vlada je prilikom nabavke radila u dobroj i najboljoj namjeri. Potpuno je bilo opravdano ovakvo djelovanje Vlade FBiH. Sve radnje koje je preduzimao Solak su bile slijedom odluka FUCZ-a - rekao je Kolić.

On je istakao i da Tužilaštvo BiH krši Konvenciju o ljudskim pravima jer u sudskom spisu ne postoje dokazi koji bi opravdali određivanje pritvora.

Hodžićeva advokatica Mirna Delalić naglasila je da Tužilaštvo BiH nema nikakvih dokaza o udruživanju osumnjičenih radi ostvarivanja imovinske koristi.

- Moj klijent nije poznavao nikoga od ovih osoba da bi on mogao postati pripadnik neke grupe. On je svoje ponude slao i drugim organima i drugim zemljama, ne samo Vladi FBiH. Nema nijednog dokaza da je Fikret Hodžić bio dio nekog plana i podjele uloga radi ostvarivanja imovinske koristi. Tačno se zna gdje su sva sredstva preusmjerena, kakav je bio tok sredstava i postoje dokazi za to - kazala je Delalić.

Advokati su bili izričiti da nije bilo nikakvog udruživanje i nikakve grupe odnosno tala.

Evo za šta se terete Novalić, Solak i Hodžić

Fadil Novalić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

Fahrudin Solak; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje službene isprave

Fikret Hodžić; udruživanje zbog činjenja krivičnih djela:

- Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Primanje nagrade za trgovinu uticaja ili drugog oblika koristi

- Pranje novca

- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili dokumenata

NA VRH

Komentari