PANDEMIJA

Upitno je kada će avioni ponovno slijetati u Mostar

Svi radnici dobili plaće za prvih pet mjeseci u punom iznosu s doprinosima

Aerodrom u Mostaru je u izuzetno teškom stanju. Agencije

Avaz.ba

6.6.2020

Aerodrom u Mostaru je u izuzetno teškom stanju i upitno je kada će avioni ponovno slijetati na mostarsko tlo zbog problema koje su prouzročili pandemija koronavirusa i zatvaranje aerodroma.

Direktor aerodroma u Mostaru Marin Raspudić kaže kako se nalaze u jako teškoj situaciji i kako im je nužno potrebna pomoć države.

- Mi smo 2019. godinu završili pozitivnim poslovanjem, pa smo imali jedan mali dio sredstava da rasporedimo u ovoj nepogodi. Iako smo bili zatvoreni i prihodi su bili nula, ipak smo na neki način opstali i vratili smo se na posao. Radimo u smjenama i pravimo planove za dalje - kaže Raspudić.

Naglašava kako su svi radnici dobili plaće za prvih pet mjeseci u punom iznosu s doprinosima, što je bilo teško izvesti.


Aerodrom u Mostaru je u izuzetno teškom stanju. Agencije

Međutim, tvrdi da bez obzira na teškoće nema namjeru otpuštati radnike, ali naglašava da će za opstanak trebati prije svega kratkoročni plan, a kasnije i dugoroočni, jer će sve ovo potrajati. 

- U planu za 2020. godinu promijenili smo naše zahtjeve prema Federalnom ministarstvu prometa, tražeći samo operativne troškove kako bismo opstali. Dobili smo dopis Fly Bosnije i Croatia Airlinesa koji žele raditi- kaže Raspudić.

No, do tada, kako pojašnjava, treba uraditi sve potrebne pripreme kako bi putnici bili sigurni od virusa. Radnici su se, kako kaže, već svi testirali, ali za ostatak priprema treba još izdvojiti sredstava koja su potrebna.

Ističe kako nema zanimanja putnika i osjeti se uznemirenost te će filozofija biti drugačija.

Događaji vezani za koronavirus donijeli su novi veliki pad i sada projekcije govore kako bi gubitak na kraju godine mogao biti veći od milijun maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.