BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Lijepa Jablanica - idealan odmor između mora i Sarajeva

Jablaničko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, skijalište Risovac, kanjon rijeke Neretve, prirodne su ljepote koje posjetiocima dugo ostaju u sjećanju

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

9.7.2020

Jablanica, gradić koji spaja sjever i jug, Bosnu i Hercegovinu - Avaz
Gradić poznat po srušenom mostu - Avaz
Jablanica, gradić koji spaja sjever i jug, Bosnu i Hercegovinu - Avaz
Jablanica - Avaz
Jablanica - Avaz
+2

Jablanica, gradić koji spaja sjever i jug, Bosnu i Hercegovinu, ima odlične prirodne preduvjete za razvoj turizma. Pripada gornjoj regiji Hercegovine, a nalazi se ispod planina Čvrsnica i Prenj, prirodnih granica mediteranske i kontinentalne klime.

Kroz centar grada protječe rijeka Neretva. Lijepa je Jablanica, ali za većinu je nekako uspavana, pa je u narodu zovu i „uspavana ljepotica“. Gradić poznat po srušenom mostu i najboljoj janjetini na svijetu. A Jablaničko jezero, planine Prenj i Čvrsnica, skijalište Risovac, kanjon rijeke Neretve, prirodne su ljepote koje posjetiocima dugo ostaju u sjećanju.



Kajak i rafting

Jablaničko jezero pruža mogućnost za bavljenje sportovima na mirnim vodama, a kanjonom Neretve posjetioci mogu uživati u kajaku i raftingu. Prenj i Čvrsnica su idealni za sportski lov i planinarenje, Risovac nudi sadržaje zimskog turizma i nalazi se u okviru Parka prirode Blidinje.

Ovaj grad u povijesti je zapamćen po najhumanijoj bitki 20. stoljeća u Evropi - Bitki za ranjenike, a prema kojoj je i svojevremeno snimljen i istoimeni film, a na samom lokalitetu tog događaja nalaze se srušeni most i Muzej „Bitka za ranjenike“.

Općina Jablanica prostire se na nekoliko terasa na nadmorskoj visini od 202 metra, a ima površinu od 301 kvadratni kilometar, što je svrstava u red najmanjih općina. Ipak je vrlo značajna zbog svog strateškog položaja jer saobraćajnicama povezuje Mostar sa Sarajevom, Banjom Lukom i drugim dijelovima BiH.

Prelijepa Neretva, bujna vegetacija i umjerena mediteranska klima čine život u Jablanici idealnim. Mještanima je potrebno oko sat do mora, a isto toliko do glavnog grada BiH. Danas u Jablanici živi oko 10.500 stanovnika.



Hajdučka vrata

Prvi put se spominje u 14. stoljeću, a ime je dobila ili po visokim jablanovima ili po srednjovjekovnoj porodici Jablanović koja je tu živjela.

Bogata je prirodnim ljepotama i sama činjenica da leži u zagrljaju dva velika planinska diva nepresušan je izvor prirodnih fenomena. Jedan od dražih motiva za fotografiranje su i Hajdučka vrata na Čvrsnici. Ovaj prirodni fenomen na 2.000 metara nadmorske visine stoji i prkosi zubu vremena. To je mjesto koje svi trebaju posjetiti jer vrijedi doći i vidjeti. Zbog svoga prirodnog položaja ovaj kraj je od najstarijih vremena bio područje zanimljivo kao prostor za nastambu.




Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“

Čuveni Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici od jeseni će svojim posjetiocima pružiti potpuno drugačiji pogled na stalnu postavku u skladu s novim trendovima i tehnologijama. Radi se o projektu prekogranične saradnje pod nazivom „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“, a kojim su obuhvaćeni muzeji u Jablanici i Nikšiću u Crnoj Gori, čija je ukupna vrijednost 394.904 eura, a koji Evropska unija finansira sa 84,47 posto sredstava. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni muzej Crne Gore i Općina Jablanica. Muzej u Jablanici godišnje bilježi 16.000 posjeta, a predviđanja su da će taj broj realizacijom ovog projekta porasti na više od 20.000.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.