U SREBRENICI

Milorad Kolović jedini pravi i prodaje suvenire

Naglašava da na radnom mjestu ima slobodnog vremena napretek, a tokom života nije naučio sjediti skrštenih ruku

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

15.8.2020

Kolović: Zbog korone manja potražnja. S. Smajlović

Milorad Kolović (67), čuvar započetih banjskih objekata na vrelu Crnog Gubera u Srebrenici, na radnom mjestu ne sjedi skrštenih ruku. Iako je mašinbravar po zanimanju, opredijelio se praviti suvenire od drveta, koje pronalazi u neposrednoj blizini radnog mjesta i jedini je proizvođač i prodavač suvenira u općini.

Naglašava da na radnom mjestu čuvara ima slobodnog vremena napretek, a tokom života nije naučio sjediti skrštenih ruku. Osim toga što mu radno vrijeme na poslu brže prođe, odlučio se, kaže, da radi nešto korisno i zaradi koju marku.

Opao promet

- Iznenadio sam se dobrom prodajom suvenira i solidno zaradim. Zbog koronavirusa, ove godine promet je znatno opao, ali sam opet zadovoljan. Ljudi dolaze na izvor Crnog Gubera, konzumiraju ga, umivaju se očnom vodom i ljepoticom, nose vodu u kanisterima, a kada odlaze, obavezno posjete moj skromni pult suvenira, kupuju što im se svidi i ne pitaju za cijenu - sa zadovoljstvom kazuje Kolović.  

Za proizvodnju suvenira koristi suho drvo, ljepilo, oštre noževe, nešto skromnog alata i jednu malu električnu mašinu. Nakon smišljene ideje, sakupi materijal, obradi ga, sklapa, izlaže na pult i čeka kupce.

Zaraslo u rastinje

Kolović kaže da je njegova radna obaveza čuvanje tri pokrivena banjska objekta, ali ga sramota posjetilaca izvorišta Crnog Gubera kada vide da su objekti i staze zarasli u nisko i visoko rastinje. Nema vlastitog alata te je od vlasnika Banje „Guber“ tražio da kupi alat da bi bez naknade očistio taj prostor. Kaže da je prošle godine to činio malim makazama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.