ISLAMSKA ZAJEDNICA BiH

Prvi dan 1442. hidžretske godine u četvrtak

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara

Avaz.ba

Prvi dan hidžretske godine 20. avgusta

Foto: Arhiv


Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine pada u četvrtak, 20. avgusta 2020. godine. 

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

- Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, neka je spas i mir Božiji na njega. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, neka je mir i spas Božiji na njega, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti - objavili su na zvaničnoj stranici Islamske zajednice BiH.

Više o temi IZ BiH

PODRŠKA MEDICINSKIM TIMOVIMA
Vanredna sjednica Rijaseta: Urgentna pomoć Sandžaku
NA VRH

Podijeli članak na