EKSHUMACIJA

Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve

Pretpostavlja se da bi posmrtni ostaci koji su pronađeni mogli pripadati žrtvi bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koja je tokom 1992. godine, pokušala preko Vlašića doći u Travnik

Ekshumacija u Dubokom potoku. Institut za nestale osobe BiH

Avaz.ba

2.9.2020

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve ekshumirani su danas na lokalitetu Duboki Potok, općina Skender Vakuf. Radi se vrlo nepristupačnoj lokaciji na kojoj su posmrtni ostaci uočeni početkom juna ove godine. 

S obzirom na to da se radi o nepristupačnom i miniranom terenu, najprije se pristupilo deminiranju područja, a zatim i ekshumaciji koja je počela jučer, a nastavljena je i danas. Podršku ekspertnom timu u procesu traženja posmrtnih ostataka pružio je i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA.

Pretpostavlja se da bi posmrtni ostaci koji su pronađeni mogli pripadati žrtvi bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koja je tokom 1992. godine, pokušala preko Vlašića doći u Travnik.

Pronađeni dijelovi skeleta će odmah prebačeni u KJKP „Gradska groblja“ Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet pronađene žrtve.

Ovoj ekshumaciji je prisustvovao patolog sudske medicine, predstavnik MRMKS, terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS koji su osiguravali lokaciju.

Ekshumacija je rađena pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.