SASTANAK

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa delegacijom RCC-a

Razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i Jugoistočnoj Evropi

Sagovornici razmijenili stavove. Vijeće ministara

Avaz.ba

17.9.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa delegacijom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), koju je predvodila generalna tajnica Majlinda Bregu.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i Jugoistočnoj Evropi u svjetlu razvoja i unapređenja regionalne saradnje.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara da, u skladu sa svojim nadležnostima, da maksimalan doprinos unapređenju regionalne saradnje, naglasivši potrebu intenziviranja odnosa sa zemljama regiona s ciljem ekonomskog napretka kroz olakšavanje provođenja četiri EU slobode, pokretanje snažnog investicionog ciklusa, ali i rješavanja svih otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, te približavanju i pristupanju Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara je pozdravio najavu planova za uključivanje Zapadnog Balkana u Zelenu agendu EU, te izrazio nadu da će uskoro biti predstavljen najavljeni Ekonomski plan za regiju zapadnog Balkana, koji bi bio od velikog značaja za pokretanje snažnog i obimnog investicionog ciklusa u kontekstu saniranja posljedica krize izazvane pandemijom i postepenog oporavka privrede.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o inicijativi "Mali Šengen", koju je predsjedavajući Tegeltija podržao kao projekat od ekonomskog značaja i izrazio nadu da će u BiH vrlo brzo biti postignut konsenzus o pristupanju ovoj inicijativi.

Tokom sastanka na kojem je bilo riječi i o drugim aktuelnim temama u BiH i regionu, predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku Vijeća za regionalnu saradnju u realizaciji aktivnosti od značaja za građane BiH, kao i u jačanju ekonomskih i drugih veza u regionu zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.