INSPEKTORI NA TERENU

Kažnjena dva kafića u Sarajevu

Od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta

E. T. / Avaz.ba

Nadzor u četiri sarajevske općine

Foto: Avaz


U nastavku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena, te uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja korona virusa timovi sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS sinoć su, uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolisali ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. 

Od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta i to radi korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata u jednom slučaju (što je shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva strogo zabranjeno), dok je u drugom slučaju, osim novčane kazne, izrečena i mjera zabrane rada objekta zbog neposjedovanja odbrenja za rad nadležnog organa. Ostali, sinoć kontrolisani subjekti nadzora, koji su u prethodnom periodu također bili predmetom inspekcijskih kontrola i sankcija, poštovali su naložene mjere u trenutku nadzora.

  • Izvršili ukupno 9.248 nadzora

    Izvršili ukupno 9.248 nadzora

    Foto: Avaz


- Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u KS dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera. Obhrabruje činjenica, da ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera, te još jednom pozivamo sve građane i subjekte nadzora na dosljednu primjenu donesenih pravila i preporuka, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme. Kako bi se trenutna zadovoljavajuća epidemiloška situacija u KS zadržala, ali i da bismo spremno dočekali nove epidemiloške rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će nastaviti sa provođenjem aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu - navode iz KUIP-a.

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 830.

  • Protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke

    Protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke

    Foto: Avaz


Na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS u istom periodu je doneseno 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, radi vođenja evidencija u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva. Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom, zbog kršenja zabrane kretanja.
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na