PREDSJEDNIŠTVO BIH

Trzavice u Briselu: Dodik nije htio stati do Džaferovića

Dodik je namjerno zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane

Dodik nije ispoštovao želju domaćina sastanka. Printscreen

Piše: G. M. / Avaz.ba

30.9.2020

Briselu je danas održan sastanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem (Sassoli).

Kako smo ranije objavili, sva tri člana predsjedništva danas u Briselu imaju niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima. Kako se vidi na televizijskim snimcima, Sasoli je dočekao članove bh. Predsjedništva tokom dolaska u zagradu Evropskog parlamenta.  

No, prilikom fotografiranja uslijedile su i male varnice.

Sasoli je ponudio članovima Predsjedništva da stanu ispred panoa za fotografiranje. No, Dodik je namjerno zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane, tako da se predsjednik EP-a našao između njega i Komšića i Džaferovića.

Sasoli je rukom pokazao Dodiku da stane do druge dvojice članova Predsjedništva ali je on to odbijao. Sasoli je još jednom ponovio gest rukom. No, Dodik je to ponovo odbio i pokazao rukom Sasoliju da on stane do Džaferovića.

Inače, uobičajeno je da se članovi Predsjedništva BiH sa stranim zvaničnicima fotografiraju na ovaj način, odnosno da taj zvaničnik stoji u sredini.

No, ovom prilikom vjerovatno je namjera Sasolija, kao domaćina sastanka, bila da pokaže jedinstvo zemlje kroz tri člana Predsjedništva koja stoje jedan do drugog. 

Video RTRS-a pogledajte od 40 sekunde:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.