U SUSRET IZBORIMA

CIK zabrinut zbog moguće trgovine biračkim odborima

U općinama i gradovima u BiH formiramo 129 mobilnih Covid timova, naveli iz CIK-a

CIK: Nisu dobili spiskove zaraženih osoba. Screenshot

Piše: A. Jamaković

13.11.2020


Najveći broj osnovnih izbornih jednica u BiH osigurao je zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva za birališta. To je istaknuto na današnjoj pres-konferenciji Centralne izborne komisije (CIK) uoči Lokalnih izbora koji će se u našoj zemlji održati u nedjelju.

- Izuzev Kreševa i Han Pijeska ostala lokalna izborna povjerenstva su osigurala potpuno ili djelimično opremu ili dezinfekcijska sredstva. Sva biračka mjesta moraju se temeljito očistiti, unutar kabina za glasanje i stolove, prostorije što češće provjetravati – kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Pojasnio je da osobe koje su zaražene ili su u samoizolaciji, svoje glasačko pravo mogu aktivno ostvariti na način da se prijave općinskoj izbornoj komisiji te dostave dokaz o tome da su zaraženi ili da im je određena izolacija.

-    Naša obaveza je da omogućimo svima pravo glasa, ali i spriječimo izborne zloupotrebe – rekao je Bakalar.

Naveo je da CIK nijednom instrukcijom nije odlučilo da se bilo kome ograniči posmatranje bilo koje izborne aktivnosti te da je akreditirano 109 međunarodnih posmatrača, 123 posmatrača političkih subjekata te više od 3.000 posmatrača građana.

-    Pozivam sve sudionike da poštuju mjere tokom glasanja i da sačuvamo zdravlje, biračima poručujemo da izađu na izbore – rekao je Bakalar.


CIK: Lična karta, pasoš ili vozačka dozvola jedini validni dokumenti za glasanje. Screenshot

Iz CIK-a su pojasnili da nisu dobili spiskove zaraženih osoba, a da su im iz RS-a odgovorili da taj zahtjev nije moguće realizirati zbog zaštite ličnih podataka osoba koje su hospitalizirane.


-    Ostala je norma da se uputi zahtjev lokalnoj izbornoj komisiji uz dokaz o izolaciji ili zarazi – naveli su iz CIK-a.


Pojašnjeno je da je u općinama i gradovima u BiH formiramo 129 mobilnih Covid timova, a da se za glasanje prijavilo 1.615 osoba s koronavirusom. Iz CIK-a ističu da će taj broj biti i veći jer još nije istekao rok za prijavu.


Kada je riječ o nepravilnostima tokom izbora, iz CIK-a su kazali da je sistem postavljen tako da politički subjekti participiraju u biračkim odborima.


-    Prijave prosljeđujemo nadležnim tužilaštvima. Postoji realna opasnost od odustajanja u biračkim odborima zbog pandemije. Osim članova biračkih odbora i njihoih zamjenika, uveli smo i rezervne liste. Imamo dosta ljudi na tim listama koji bi uskočili na mjesta osoba koje eventualno odustanu. Imamo dosta zadovoljavajuću popunjenost u biračkim odborima – naveo je Bakalar.


Irena Hadžiabdić iz CIK-a je istakla da su najveći problem hodnici na biračkim mjestima gdje se očekuje veća frekevencija ljudi, ali da su donijeli odluku da u tim prostorima ne bude više od 30 osoba.


Suad Arnautović je istakao da su lična karta, pasoš ili vozačka dozvola jedini validni dokumenti s kojima se može izvšiti identifikacija radi glasanja, a nikakva obavještanja ili slični dokumenti, o čemu se špekulira. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.