SAOPĆENJE

HDZ BiH osudio "napade SDA na vodstvo Hrvatske"

U saopćenju se navodi i da se ne mogu zanemariti ni brojna ulaganja sredstava i kapaciteta Hrvatske u zajedničku izgradnju evropske Bosne i Hercegovine.

Nova reakcija HDZ-a. HMS

G. M. / HMS

14.11.2020

Hrvatska demokratska zajednica BiH "osuđuje neutemeljene napade SDA na vodstvo Republike Hrvatske u nastojanjima narušavanja bilateralnih odnosa za vlastitu političku korist", prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U saopćenju HDZ-a BiH stoji da su „kontinuirano kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma kroz negiranje konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda činjenice današnje Bosne i Hercegovine, a ponašanje su vodećih bošnjačkih političara i političkih opcija“.

Zalaganje za ustavno-pravni poredak

- Sukladno tomu, HDZ BiH pozdravlja i poziva na daljnju internacionalizaciju izazova s kojima su Bosna i Hercegovina i hrvatski narod u BiH suočeni. Zaštita ustavno-pravnog poretka imperativ je u izgradnji stabilnih prilika i bolje budućnosti - saopćeno je.

Dodaje se da, „iako je izvjesno da je bespotrebno podizanje tenzija već prepoznat način funkcioniranja SDA u političkom svijetu Bosne i Hercegovine, kako tvrde u HDZ-u BiH, neutemeljeni navodi neće se uspjeti instrumentalizirati za dobit, kao ni za mijenjanje historijskih tekovina ni narušavanje dugotrajnih dobrosusjedskih odnosa“.

- Kao snažan i prepoznat partner Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i njezino vodstvo kontinuirano se zalažu za daljnji napredak BiH ka članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, internacionalizacijom brojnih pitanja koja opterećuju bh. društvo i zalažući se za ustavno-pravni poredak koji je Bosni i Hercegovini donio mir - navodi se.

U saopćenju se navodi i da se ne mogu zanemariti ni brojna ulaganja sredstava i kapaciteta Hrvatske u zajedničku izgradnju evropske Bosne i Hercegovine.

Zadržati kredibilitet zemlje

- Stranka demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini već duže vremena u javnom prostoru dijeli dvosmislene političke komentare, osobito u institucijama čiji su legitimitet odavno devalvirali i politički unakazili. Takav pristup legitimni hrvatski predstavnici ne dozvoljavaju, nego i dalje, unatoč raznim opstrukcijama dužnosnika SDA, pokušavaju zadržati kredibilitet naše zemlje kao ozbiljne države koja doista, bez kalkulacija, istinski i snažno zagovara napredak prema EU i europski put Bosne i Hercegovine što i Republika Hrvatska snažno podupire - saopćeno je.

Ovim putem HDZ BiH, kako se navodi, poziva SDA na „suzdržavanje od neprimjerenog političkog profitiranja te na snažnu suradnju s najiskrenijim i najprepoznatijim partnerom Bosne i Hercegovine – Republikom Hrvatskom“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.