ANALIZA

Bajdenov povratak je velika šansa za BiH!

Dolazak Blinkena na poziciju državnog sekretara je dobra vijest

Bajden: Glas svih iz BiH koji su bili osuđeni na nestanak. Agencije

Piše: Reuf Bajrović

24.11.2020

Početkom februara ove godine Džo Bajden (Joe Biden) izgledao je kao potpuni gubitnik izbora unutar Demokratske stranke u Sjedinjenim Američkim Državama. Osam mjeseci kasnije je korak do formalnog imenovanja za predsjednika SAD i najmoćniji čovjek na svijetu. To je najbolja vijest za Bosnu i Hercegovinu otkad je Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) predao OHR Kristijanu Švarc-Šilingu (Christian Schwartz-Schilling).

Pravedno i moralno

Devedesetih godina prošlog stoljeća, u jeku agresivnog rata protiv BiH koji su vodile prvo Srbija, a potom i Hrvatska, Bajden je svoju političku karijeru, bez ikakvog interesa, podredio tome da pomogne opstanku nove države na jugoistoku Evrope zato što je smatrao da je to pravedno i moralno.

Bh. javnost je za njegovu ulogu saznala tek kasnije, a mlađe generacije sada uviđaju da se Bajden sukobio i s predsjednikom Klintonom (Bill Clinton) zbog BiH, u jeku američke predizborne kampanje 1996. godine. Teško je nabrojati sve konkretne poteze koje je Bajden povukao u korist BiH, ali se nama koji smo bili izbjeglice u SAD, u pamćenje najviše urezalo njegovo beskompromisno zalaganje za ukidanje embarga na oružje. Bajden je tada bio glas svih iz BiH koji su bili osuđeni na nestanak samo zato što su muslimani, što je on poredio sa sudbinom Jevreja tokom četrdesetih godina 20. stoljeća u Evropi.

Tadašnje izbjeglice, danas američki državljani bh. porijekla to nisu zaboravili i Bajdenu su dali važnu podršku u nekoliko država, posebno u Džordžiji, koju je Bajden dobio za desetak hiljada glasova. Njegov politički povratak podsjeća na povratak Bila Klintona s početka devedesetih, kada je dobio nadimak “Comeback Kid”. U jeku najgore pandemije u više od stotinu godina, svjetskoj ekonomiji koja je u raspadu, naletu revizionističkih sila s istoka, cijeli demokratski svijet u Bajdenu vidi čovjeka koji će od SAD napraviti „comeback kid“.

Od početka 2006. godine u BiH glavnu riječ vodi EU, čija politika pasivno podržava one koji ruše BiH. Desetine hiljada građana napuštaju zemlju, ponajviše iz osjećaja beznađa. Bajdenova pobjeda je prva sretna okolnost po BiH u više od deset godina i Sarajevo treba biti spremno da se ukrca u njegov globalni ''comeback voz''.

Nova pažnja

Činjenica da je na mjesto šefa diplomatije stavio Tonija Blinkena (Tony), čovjeka koji je među najboljim poznavaocima stanja u BiH u Vašingtonu, dokaz je da će naša zemlja imati pažnju nove vlasti. Stoga vjerujem da iduće četiri godine mogu imati ključnu, historijsku važnost za našu zemlju. Da bi se to dogodilo, potrebna je vizija. Bosanska vizija Bosne i Hercegovine mora biti građanska država u kojoj svaki glas vrijedi isto. To je jedini pravi način za bosanski ''comeback''.

Najmanji zajednički sadržilac

Ključni donosioci odluka u Sarajevu će odlučiti da li iskoristiti tu šansu. Ako budu važnije sitne političke igre oko toga ko kontrolira vodovode i odvoz smeća u Kantonu Sarajevo, onda je jasno da probosanska politička elita nije zaslužila da ima državu. Eventualnu nemogućnost da se nađe najmanji zajednički sadržilac u Sarajevu ne može riješiti niko umjesto nas, uključujući i Bajdena. Svima bi u interesu trebalo biti da se u BiH riješe ključna ustavnopravna pitanja i da se i Bosna i Hercegovina vrati sama sebi.

Ne postoji zamjena za to i nema količine demagogije o ekonomiji kao ključu rješenja koja će riješiti bazične ustavnopravne frikcije dejtonskog sistema.

Autor teksta je kopredsjedavajući US-Europe Alliance

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.