NAŠA TEMA

Osmanović: Svaki izlazak iz Vlade FBiH bio bi ogroman problem

Neodgovorne politike već mjesecima ugrožavaju funkcioniranje Federacije BiH i cijele države

Ismet Osmanović. ARHIV

Piše: T. L. - E. T.

29.11.2020

Vlada Federacije BiH, nadležna za najveći pojedinačni budžet u državi, već mjesecima djeluje bez prave parlamentarne većine i to u najteže vrijeme pandemije koronavirusa koja ostavlja nesagledive posljedice po bh. ekonomiju. Vlada premijera Fadila Novalića davno je izgubila mandat i povjerenje Parlamenta FBiH i građana, no politički sukob na relaciji SDA - DF protiv HDZ-a izazvao je nezapamćenu političku blokadu koja kao taoca drži ne samo Savez za bolju budućnost BiH, koji je otišao u opoziciju, nego i cijelu Federaciju BiH.

Veliki budžet

Ismet Osmanović, predsjednik Ustavne komisije Parlamenta FBiH, kaže da odavno ne postoji stabilna većina u Parlamentu. Svako istupanje iz Vlade, kaže Osmanović, dodatno bi usložnilo situaciju i dovelo u pitanje funkcioniranje Vlade čak i u tehničkom mandatu.

- Pitanje je kako bi Vlada uopće mogla funkcionirati. Svaki izlazak iz Vlade, personalno ili stranački, u ovakvoj situaciji bi bio dodatni i ogromni problem za FBiH, dok se jasno ne definira parlamentarna većina koja je sposobna da hitno i promptno imenuje novu vladu ili zamijeni stare ministre. Mislim da smo mi probili sve rokove. Neshvatljivo je ovo što HDZ radi. Od ovog trenutka treba krenuti u implementaciju rezultata općih izbora. Još ako sada uvedemo i ustavni aspekt, da je Vlada FBiH definirana jasno po etničkoj strukturi, ustavnim odredbama, mnogo toga dolazi u pitanje – rekao je Osmanović.

Gora od ove situacije bila bi samo situacija u kojoj bi se definitivnim izlaskom svih ministara SBB-a iz Vlade FBiH omogućilo jednoj od politički sukobljenih strana – HDZ-u BiH da u potpunosti preuzme kontrolu nad Vladom, najvećim budžetom u državi, većem od dvije milijarde KM, i cijelom Federacijom.

Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, kaže da je nenormalno da dvije godine nakon izbora nije formirana nova vlada.

- To je osnovni problem. Djeluje kao raštimani orkestar, nema ni većine. Na Vladi nikada ne znaš kako će ko glasati, niti možeš voditi normalnu politiku Vlade, niti parlamentarne većine. Tako da je najbolje što prije formirati novu – kaže Čampara.

Sastav i način rada Vlade Federacije daje odgovor i na pitanje zbog čega ministri iz SBB-a ne smiju napustiti svoje pozicije uprkos odluci ove stranke da ide u opoziciju na svim nivoima vlasti. Prema sadašnjoj situaciji, HDZ ima šest ministara, SDA i SBB po četiri, jedan je nezavisni, dok su dvije pozicije upražnjene. Obje je izgubila SDA, jednu nakon prerane smrti rahmetli Salke Bukvarevića i drugu nakon odlaska ministrice Elvire Dilberović na poziciju ambasadorice. Ministre, prema pravilima, mijenjaju sekretari ministarstava, ali oni nemaju pravo glasa na sjednicama Vlade FBiH, gdje se donose sve najvažnije odluke.

Većina glasova

Prema zakonu, Vlada FBiH donosi odluke većinom glasova prisutnih ministara ukoliko je prisutno više od polovice ministara. To znači da bi HDZ sa šest ministara uvijek mogao nadglasati četiri ministra iz SDA, čak i ako bi im se priključio Čampara. A, 10 ili 11 prisutnih ministara je dovoljno za validne odluke.

Prema tome, ukoliko bi SBB principijelno napustio pozicije, prepustio bi kompletnu FBiH na upravljanje jednoj stranci i jednom konstitutivnom narodu, koji ima i poziciju predsjednika Federacije BiH u liku Marinka Čavare.

Činjenice

  • Apsolutna blokada rada Vlade FBiH, do koje bi došlo kada SBB ne bi čuvao odgovornost za građane i državu, bila bi fatalna po bh. ekonomiju, ali i zdravstveni, penzioni i obrazovni sistem BiH
  • Vlada FBiH donosi sve najvažnije odluke u pogledu zdravstva, zaštite građana u vrijeme pandemije
  • Bile bi ugrožene penzije, boračka i socijalna primanja te obrazovni i sigurnosni sistem 
  • Ugroženo bi bilo finansiranje nižih nivoa vlasti
  • Prepuštanjem Vlade HDZ-u bio bi narušen osjetljivi balans između Bošnjaka i Hrvata koji je postignut Vašingtonskim sporazumom, koji je i omogućio konačno potpisivanje Dejtona
  • Dodatno bi bio ojačan pritisak HDZ-a BiH na bošnjački korpus u pogledu pregovora o promjeni Ustava i Izbornog zakona 


Sastav Vlade FBiH

Vlada FBiH ima 17 članova:

  • SDA -4

Fadil Novalić, premijer (SDA)

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica (SDA)

Amir Zukić, ministar razvoja poduzetništva i obrta (SDA)

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva (SDA)

  • HDZ - 6

Jelka Milićević, ministrica finansija (HDZ)

Mato Jozić, ministar pravde (HDZ)

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija (HDZ)

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva (HDZ)

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta (HDZ)

Josip Martić, ministar prostornog uređenja (HDZ)

  • SBB -4

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike (SBB)

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije (SBB)

Zlatan Vujanović, ministar trgovine (SBB)

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma (SBB)

  • Nezavisni -1

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova (nezavisni)

  • Upražnjene su pozicije - 2

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (SDA)

Ministar obrazovanja i nauke (SDA)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.