DIREKTOR SIPA-E

Ćulum: Borba protiv ilegalnih migracija ostaje prioritet

Prema nekim procjenama, ukazao je on, Bosna i Hercegovina izgubi čitav jedan budžet po osnovu neplaćenih akciza na cigarete i duhanske proizvode

Ćulum: U godini koja je iza nas SIPA je postigla značajne rezultate. Arhiv

A. J. / Srna

11.2.2021

Direktor SIPA-e Darko Ćulum izjavio je Srni da su postigli značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom droge, finansijskim kriminalom, organizovanim krijumčarenjem migranata, ali i drugih teških krivičnih djela.


On je istakao da je borba protiv terorizma i dalje je prioritet SIPA-e, te da u tom kontekstu postoje intenzivne aktivnosti u okviru međunarodne i međuagencijske saradnje u smislu blagovremene razmjene operativnih informacija i saznanja, radi što uspješnije borbe protiv potencijalne opasnosti i rizika od terorizma.


Prema njegovim riječima, prioritet će i dalje biti borba protiv svih oblika organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških oblika kriminala.


Imajući u vidu aktuelnu migrantsku krizu, dodao je on, poseban akcenat u radu bio je na sprečavanju i istraživanju krijumčarenja migranata, ali i trgovine ljudima, u čemu je SIPA postigla značajne rezultate.


- U protekloj godini SIPA je provela 27 operativnih akcija u kojima je uhapsila 48 osoba zbog krijumčarenja migranata i nadležnim tužilaštvima podnijela 20 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 35 osoba i jednu dopunu izvještaja protiv tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela krijumčarenje ljudi - rekao je direktor ove policijske agencije.


Neovlašteni promet droge

Ćulum je napomenuo da borba protiv ilegalnih migracija ostaje prioritet i u ovoj godini, pored svih redovnih poslova i zadataka definisanih planom i programom za ovu godinu.


- Prioritet rada agencije bit će sprečavanje i otkrivanje pojedinaca ili grupa koje se bave krijumčarenjem cigareta i duhanskih proizvoda, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim organima - rekao je Ćulum.


Prema nekim procjenama, ukazao je on, Bosna i Hercegovina izgubi čitav jedan budžet po osnovu neplaćenih akciza na cigarete i duhanske proizvode.


Samo u protekloj godini, rekao je Ćulum, SIPA je otkrila i privremeno oduzela 28.174 kutije cigareta bez akciznih markica, 32.400 komada ručno punjenih cigareta, 727 kilograma rezanog duhana i 420 kilograma duhana u listu, na koje nisu bile plaćene akcize.


On je istakao i značajne rezultate koje je SIPA postigla u borbi protiv neovlaštenog prometa droge.


U 17 operativnih akcija koje je SIPA provela u 2020. godini, naveo je on, uhapšene su 23 osobe zbog neovlaštenog prometa droge, a u akcijama je oduzeto 651 kilogram heroina, 1,582 kilograma kokaina, 444,6 kilograma marihuane – skanka, 5,657 kilograma amfetamina i kilogram spida.


Ćulum je naveo da je nadležnim tužilaštvima podneseno 15 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 40 osoba i dvije dopune izvještaja protiv četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa droge.


On je poručio da će borba protiv ove vrste krivičnih djela biti prioritet rada SIPA-e i u narednom periodu.


- Sveukupno gledano, u godini koja je iza nas SIPA je postigla značajne rezultate - nadležnim tužilaštvima u Bosni i Hercegovini podnijela je ukupno 144 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv 299 fizičkih lica, od kojih je 17 pravnih i 20 dopuna izvještaja protiv ukupno 42 fizička lica - rekao je Ćulum.


Podnesenim izvještajima o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala identifikovana je materijalna šteta po budžete u Bosni i Hercegovini u iznosu 36.701.309 KM, a nezakonito stečena imovinska korist identifikovana tim izvještajima iznosila je 625.427 KM.


On je naveo da su, u sklopu istraga krivičnih djela iz nadležnosti SIPA-e, provedene tri finansijske istrage, kao i dvije dopune istraga.


- Agencija je prepoznala važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine vršenjem krivičnog djela i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu - kazao je.


Istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno je da je kroz finansijski sistem Bosne i Hercegovine u legalne novčane tokove ubačeno 12.912.434 KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od počinjenih krivičnih djela iznosila ukupno 6.885.797 KM i na taj način stečena imovinska korist od 8.563.615 KM.

Mjere zaštite i podrške za 81 osobu


Ćulum je ukazao i na rad Odjeljenje za zaštitu svjedoka, po kome su i prepoznatljivi, koje je specijalizovano odjeljenje u Bosni i Hercegovini za pružanje odgovarajućih vidova zaštite i podrške zaštićenim svjedocima.


- Na osnovu 120 naredbi i zahtjeva Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u okviru proceduralnih mjera zaštite pružene su mjere zaštite i podrške za 81 osobu, a u okviru četiri programa zaštite svjedoka pružene su mjere zaštite i podrške za 11 osoba - naveo je direktor SIPA-e Darko Ćulum.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.