REAKCIJA GO HDZ-A

Opstruiranje izbora gradonačelnika šamar Mostarcima

Zahtjev bošnjačkih stranaka je izravno protiv Statuta koji je nametnuo OHR, jednako kao što je bilo i javno glasanje za gradonačelnika., navode iz GO HDZ-a

Gradsko vijeće Mostar: Prekinuta jučerašnja sjednicaprekinuta. Avaz

L. S.

13.2.2021

Iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar reagirali su na prijedlog da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".

- Izborni proces na koji smo čekali 12 godina ponovno se ugrožava. Zahtjev bošnjačkih stranaka je izravno protiv Statuta koji je nametnuo OHR, jednako kao što je bilo i javno glasanje za gradonačelnika.

Pošteni, demokratski i transparentni izbori i očuvanje stvarne izborne volje žitelja Mostara svima nam mora biti prioritet kako bi Mostar transformirali u europski grad. Odluka Kluba Bošnjaka o još jednom prekidu sjednice zbog konzultacija vodi nas u daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa - naveli su u saopćenju nakon što je u petak prekinuta sjednica Gradskog vijeća


Mostar: Prijedlog za "rotirajućeg gradonačelnika". Arhiv

Pozvali su Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara na "apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces gradonačelnika koji nosi preveliku važnost i za evropski Mostar i za evropsku BiH, a relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja odavno narušenog integriteta izbora u Mostaru".

- Također, pozivamo sve vijećnike na konačno preuzimanje odgovornosti i okončanje procesa odabira gradonačelnika, kako bi Grad Mostar dobio priliku za demokratizaciju i razvoj. Konačno, apeliramo na svijest svih vijećnika da se ne izruguje demokratska volja birača niti ugrožava ono što je trebao i mora biti pomak nakon dugih 12 godina - poručili su iz GO HDZ-a BiH Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.