VELIKA AKCIJA U TK

SIPA hapsi Envera Bijedića i još pet osoba

Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla

M. Aščić - E. Skokić

Enver Bijedić

Foto: Arhiv


U toku je velika akcija SIPA-e na području Tuzlanskog kantona odnosno Tuzle i Gračanice, potvrđeno je za "Avaz" iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Kako nezvanično saznajemo, među osumnjičenima su državni zastupnik i lider Socijaldemokrata Enver Bijedić i još pet osoba. Terete se za zloupotrebe položaja i više krivičnih koruptivnih djela. Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona sa privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice.

Jedan od ugovora veći je od pet miliona KM.

Za sada niko nije uhapšen. Pretresi traju na šest lokacija.

Nedavno je Rudnik soli Tuzla na čijem je čelu Aziz Čačković, također član SD BiH, potpisao ugovor sa gračaničkom firmom u vrijednosti 5,5 milona KM.

No, uvidom u dokumentaciju firma iz Gračanice je osnovana 2018. godine i do kraja 2019. godine imala je samo jednog zaposlenog radnika.

- Po naredbi i nalogu Općinskog suda Tuzla i Kantonalnog tužilaštva TK u toku su pretresi na više lokacija u Tuzli i Gračanici. Javnost će o svemu biti blagovoremeno obaviještena - rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

U Gračanici, kako saznajemo, u toku je pretres Dženana Mujkića, prokuriste firme Minning i Drilling. Pod istragom je i drugi rukovodeći kadar u Rudniku soli Tuzla.

Podsjećamo da je Bijedić bio u čvrstoj koalicija sa SDA i Demokratskom frontom u Tuzlanskom kantonu. Bili su glavni partneri u nedavno smijenjenoj Vladi TK. Bijedić se sa SDP-om razišao jer je zagovarao čvrstu koaliciju sa SDA, ne samo na kantonalnom, već i na federalnom i državnom nivou.

Bijedićevu stranku i SDA u TK je pod kontrolom držao kontroverzni živinički biznismen Abdurahman Hodžić, poznatiji kao Hodža. Hodžić je praktično bio pokrovitelj koalicije SDA - SD - DF u Tuzlanskom kantonu.

Više o:

SIPA Enver Bijedić
NA VRH

Podijeli članak na