REAKCIJE

Iz Ambasade SAD za "Avaz" o pismu Muriza Memića

Molim Vas da poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da pokrenutom istragom utvrdi ko su ubice, napisao je Memić

E. Halimić

Memić napisao pismo Eriku Nelsonu, ambasadoru SAD u BiH

Foto: Avaz


Politika Vlade Sjedinjenih Američkih Država je da ne komentariše istrage koje su u toku - kratko su za „Avaz“ kazali iz Ambasade SAD u BiH komentirajući pismo koje je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića, uputio Eriku Nelsonu (Eric), ambasadoru SAD u BiH.

Pet godina

Podsjećamo da je Memić u pismu naveo da se on i njegova porodica pet godina grčevito, ali časno i pošteno bore za istinu i pravdu vezano za rasvjetljavanje ubistva njegovog sina Dženana Memića.

-    Javnosti je poznato kroz šta smo sve prošli za ovih pet godina. Nakon dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu, kojima je utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije ni desila, Tužilaštvo BiH je, po našoj krivičnoj prijavi podnijetoj protiv 45 lica (tužilaca, policajaca, doktora itd.) i više nepoznatih lica, otvorilo istragu vezano za ometanje istrage ubistva našeg Dženana.

Od početka istrage Tužilaštva BiH, zbog organiziranog kriminala u vezi sa ometanjem istrage u slučaju Dženan Memić, a posebno nakon hapšenja pripadnika policije MUP KS Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap, koja se poziva na lažnu amneziju, na Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić se vrši ogroman pritisak. Niko nema pravo da zaustavi borbu za istinu i pravdu u slučaju Dženan Memić, ali i u svim drugim slučajevima – stoji u pismu.

Istraga u toku

Memić je zamolio Nelsona da poduzme sve što je u njegovoj nadležnosti „kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da pokrenutom istragom utvrdi ko su ubice, kao i odgovornost onih koji su učestvovali u zataškavanju očiglednog ubistva i njihovih nalogodavaca!“

NA VRH

Podijeli članak na