PROJEKTOVAO CIGLANE

Preminuo arhitekta Namik Muftić

Dobitnik je godišnje nagrade Collegium Artisticuma 1999. kao i brojnih nagrada na arhitektonskim konkursima

Namik Muftić. AABH

A. Č.

26.2.2021

Namik Muftić, autor sarajevskih Ciglana koje je projektirao zajedno sa arhitektom Radovanom Delalleom izgubio je bitku sa kratkom i teškom bolešću.

Rođen je 1937. godine, a diplomirao 1964. na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Od 1970. do 1972. pohađao je postdiplomski studij iz oblasti vanjskog uređenja na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu. Radio je u Zavodu za planiranje Grada Sarajeva i u tom periodu završio je projekt Omladinskog centra na Tjentištu. 

Bio je zaposlen u Institutu za studije i projektovanje DOM Sarajevo gdje je od 1976. do 1978. bio i direktor.

Neki od njegovih najznačajnijih radova iz tog perioda su Naselje Ciglane, vanjsko uređenje prostora Gradine u sklopu Memorijalnog centra Jasenovac, regulacioni plan Alipašino polje.


Namik Muftić autor je sarajevskih Ciglana. Arhiv

Od 1978. do 1982. bio je Sekretar Izvršnog odbora Grada Sarajevo za urbanizam, prostorno planiranje, saobraćaj i stambene poslove. Radio je i u SOUR Investprojekt Sarajevo kao voditelj za strana tržišta a od 1988. bio direktor istog.

Od 1990 stvarao je u privatnoj praksi, a od 1994. do 2008. zajedno sa Aidom Daidžić u firmi Arco AD Sarajevo u okviru kojeg je realizirao projekte Šehidsko spomen mezarje Kovači, Okrugla džamija na Ciglanama, Mevlevijska tekija na Kovačima.

Dobitnik je godišnje nagrade Collegium Artisticuma 1999. kao i brojnih nagrada na arhitektonskim konkursima.

AABH iskazuje najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i radnim kolegama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.