UPOZORENJA

Dr. Hukić: Bitka ne prestaje nakon što se virus povuče

Nevidljivi neprijatelj je tu, ne miruje i čeka koga će napasti iz zasjede

Prof. dr. Hukić: Pridržavati se preporuka struke. Avaz

Piše: E. Skokić

9.3.2021

Ugledna bh. naučnica, prof. dr. Mirsada Hukić, godinu nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u BiH, ističe da je Covid oblast i dalje nepoznanica u cijelom svijetu. Na početku pandemije, smatra ona, građani u BiH su se dobro snašli s uvedenim restriktivnim mjerama jer dobro znaju da i od goreg ima gore.

Brojni primjeri

- U ovom trenutku, na osnovu urađenih analiza, došli smo do saznanja da je postcovid bolest u mnogim slučajevima opasnija od COVID-19. Osobe koje su prebolovale COVID-19 imaju teške i dugotrajne posljedice po zdravlje. Mnogo je i onih koji su prošli bez posljedica, ali imamo brojne primjere gdje je COVID ostavio dubok trag - kaže prof. dr. Hukić.

Ova bolest ''udara'' na dio organizma koji je, uvjetno rečeno, najtanji kod svakog pacijenta. Kod nekih napada bubrege, kod drugih jetru, trećih nervni sistem… Pravila, jednostavno, nema.

- Moramo ozbiljno shvatiti situaciju i pridržavati se preporuka struke. Nevidljivi neprijatelj je tu, ne miruje i čeka koga će, rekla bih, napasti iz zasjede. Sve dok se ne postigne šira imunizacija stanovništva, ovo će biti naša realnost - upozorava prof. dr. Hukić.

Početi imunizaciju

Veoma je značajno, smatra ona, da Bosna i Hercegovina nabavi prijeko potrebne vakcine i da se započne proces imunizacije stanovništva.

- U najtežim vremenima mene nije napuštao optimizam. I sada sam optimistična da će vakcine donijeti željeni rezultat - kaže prof. dr. Hukić, koja je nedavno u Tuzli otvorila podružnicu Zavoda za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanja „Nalaz“ iz Sarajeva.

Ljudi su istraumirani

- Imamo istraumirane ljude koji su godinu u strahu od zaraze i spoznaje da vakcina nema. Mnogi od njih imaju djecu, rodbinu, prijatelje po cijelom svijetu i niko nikoga već odavno nije vidio. No, ponavljam, optimistična sam, pa i kada su u pitanju vakcine - navodi prof. dr. Hukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.