BORBA ZA ŽIVOT

Muamera Rapić hitno treba našu pomoć

Od svoje 14 godine bori se sa rakom limfni čvorova

Muamera Rapić. Facebook

A. Ka.

13.3.2021

Djevojka Muamera Rapić iz Kamenska općina Olovo rođena je u ratnoj bolnici u Olovu 1995 godine. Od svoje 14 godine bori se sa rakom limfni čvorova. Njeno liječenje od 2010. godine odvija se na Klinici za hematologiju u Sarajevu gdje joj je dijagnosticirano teško maligno oboljenje Hodgkin Lymphoma.

Nakon prvog poboljšanja 2012. godine ponovo je u bolnici i od tada pa do danas, sa povremenim poboljšanjima, pod stalnom je terapijom i ljekarskim nadzorom. Ova hrabra djevojka od najranije mladosti hrabro se bori sa svime što nosi ova opaka bolest.

Najteže stanje

Kako bi sestri vratio nadu u život njen brat Kenan je 2016.godine bio je dobrovoljni donor koštane srži na klinici u Turskoj kada je sve prošlo uspješno. Nažalost prije nekoliko mjeseci bolest se ponovo vratila. Posljednje informacije o liječenju kažu da je ovo do sada najteže stanje i najlošiji nalaz i nakon osam ciklusa hemoterapija koje je primila.

Muamera je posljednjih dana u sve težem zdravstvenom stanju, a ovisna je i o transfuziji krvi.Kako su doktori rekli nada za njeno izliječenje postoji a to je novi lijek Brentuximab vedotin.


Novac možete uplatiti na račun u Uni Credit banki. Facebook

Ovaj lijek se nažalost ne nalazi na listi lijekova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, prema Odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH.

Kako je lijek veoma skup Muamerina porodica nije u mogućnosti da ga kupi pa se ovom prilikom obraća svim dobrim ljudima da im pomognu kao i mnogo puta do sada.

Ciklus terapija

Prema još uvijek nezvaničnim informacija za jedan ciklus terapija potrebano je oko 4.000 hiljade KM. Informaciju o tome koliko je ciklusa liječenja potrebno i tačan predračun za lijek bit će poznata naknadno.

Pored skupe terapije koju bi trebala započeti što prije potrebna je posebna i ishrana za podizanje imuniteta.

Novac možete uplatiti na račun u Uni Credit banki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.