BIJELJINA

Ribolovačka oaza mira postat će regionalni centar

"Švapska ada" je omiljeno mjesto za brojne ribolovce

Piše: Lj. Ljubojević

22.3.2021

„Švapska ada“ kod Bijeljine: Zaštićeni ribolovački revir. AVAZ

Zaštićeni ribolovački revir “Švapska ada” nadomak Bijeljine omiljeno je mjesto za bijeljinske ribolovce. U pitanju je prava mala oaza mira, sastavljena od nekoliko manjih vještačkih jezera koja su nastala eksploatacijom šljunka. Ovim revirom, ukupne površine oko 22,5 hektara, već tridesetak godina gazduje Sportsko ribolovačko udruženje “Riba”.



Moderna staza

Miodrag Đukić, predsjednik Udruženja, kaže da je namjera ovog ribolovačkog udruženja da se ovaj pravi mali biser stavi na raspolaganje ne samo građanima Bijeljine već i cijelog regiona, kao idealno mjesto za sportski ribolov, ali i za organiziranje sportskih takmičenja i porodičnih izleta.


Đukić: Brojne investicije. AVAZ

- Naša prvobitna namjera bila je da izgradimo jednu modernu takmičarsku stazu za međunarodna ribolovačka takmičenja. Izradili smo projekt kojim su predviđena ulaganja od oko 225.000 KM. U međuvremenu smo uradili puno toga, tako da je ovaj prostor postao skoro neprepoznatljiv, u pozitivnom smislu. Naša namjera je da izgradimo i dva manja pješačka mosta te da jezerce za mrijest kanalom povežemo s velikim jezerom. Osim nadstrešnice, planiramo izgraditi dva igrališta, za mali fudbal i odbojku na pijesku - rekao je Đukić.

U dogledno vrijeme planirana je i izgradnja bungalova.


Brojne investicije

- Mi smo već investirali oko 120.000 KM za uređenje ovog revira. Već smo u dva navrata poribljavali ovo vještačko jezero. Ubacivali smo babušku i šarana. U ovoj godini ćemo ubaciti u jezero tonu odraslih primjeraka babuške i oko 500 primjeraka šarana - dodao je on.

Đukić je istakao da je već za ovu godinu planirano međunarodno ribolovačko takmičenje na reviru “Švapska ada”.

Izgrađena je i jedna platforma, koju će za pecanje koristiti djeca s poteškoćama u razvoju.

- Imamo podršku „Voda RS“, jer su oni prepoznali vrijednost ovog lokaliteta. Naš cilj je da u naredne tri godine ovo postane prepoznatljiva turistička i izletnička destinacija za Bijeljinu i okolinu - kazao je Đukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.