RAZGOVARALO SE O SARADNJI

Čović i Gendler: Izrael u BiH vidi prijatelja i partnera

Istaknuto je kako je saradnja na ekonomskom i privrednom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču saradnju i širenje na druga područja

Dužnosnici su razgovarali o saradnji, diplomatskim odnosima između dviju država. HDZBiH

A. J. / Fena

22.4.2021

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se u četvrtak s Noom Galom Gendlerom (Noah), ambasadorom Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.


Dužnosnici su razgovarali o saradnji, diplomatskim odnosima između dviju država, o borbi s epidemijom koronavirusa te o društveno-političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.


Istaknuto je kako je saradnja na ekonomskom i privrednom području u stalnom napretku te da ima prostora i za jaču saradnju i širenje na druga područja, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.


Čović je pozdravio održane sastanke na temu trilateralna saradnja - razmjena iskustava Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s Posavskim, Livanjskim i Zapadnohercegovačkim kantonom.


Saradnja se odnosi na područja upravljanja vodnim resursima (melioracija polja), ruralni razvoj, poticanje malih i srednjih poduzeća, razvoj socijalnog sektora i obrazovanje.



Razgovaralo se o aktualnoj situaciji u obje zemlje. HDZBIH

Ambasador Gendler prilikom sastanka je istaknuo kako Izrael u Bosni i Hercegovini vidi prijatelja, ali i partnera s kojim želi sarađivati te razmjenjivati znanja i iskustva. Izrael strateški ulaže u moderne tehnologije i želi biti proaktivan partner u oblasti privrede što su izraelski partneri demonstrirali i oko rekonstrukcije i novog poslovnog početka i razvoja "Aluminija", navodi se u saopćenju.


Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji u obje zemlje, Čović je informirao ambasadora Gendlera o predstojećim aktivnostima BiH na putu evropskih integracija. Izmjene Izbornog zakona BiH istaknute su kao prioritet, čime će se osigurati jednakopravan odnos konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim nivoima.


Čović je na kraju susreta poželio ambasadoru Gendleru uspješan nastavak diplomatskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.