REAKCIJA

IGK: Osuđujemo usvajanje Rezolucije o stradanju srpskog naroda

Zahtijevaju nametanje zakona o negiranju genocida kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija istog

Ovo se namjerno dešava uoči komemoracije 26. godišnjice genocida, ističu iz IGK. Arhiv

L. M./Fena

3.7.2021

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagirao je na Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku koju je usvojila Skupština općine Srebrenica, navodeći da najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje anticivilizacijsko, dehumanizirajuće usvajanje navedene rezolucije bez prisustva odbornika iz bošnjačkog naroda.




Atak na istinu

- Jednostrani čin političke opcije u Skupštini opštine Srebrenica koja kontinuirano ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i historijski i naučno utvrđene činjenice o genocidu, agresivno atakuje na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promjene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake, se namjerno dešava uoči komemorisanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Također i poslije presuda osuđenim ratnim zločincima Mladiću, Stanišiću i Simatoviću, koje su potvrdile ranije presuđen udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresiju Srbije na BiH - navodi se u saopćenju Instituta.

Sudske činjenice

U saopćenju je istaknuto da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a Srbija, kao jedina država u svijetu, osuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

- U najmanje tri presude presuđen je i udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dakle imamo utvrđene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verificiran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost – naveli su iz IGK-a.

Hitno djelovati

Internacionalni ekspertni tim IGK najavio je da će poslati pismo premijeru Kanade i drugim nadležnim kanadskim političkim i pravnim subjektima i tražiti da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje.

Istovremeno, navode da će ponovo tražiti od visokog predstavnika u BiH primjenu bonskih ovlaštenja u smislu sankcionisanja negatora genocida i nametanja zakona o negiranju genocida kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.