U ORGANIZACIJI IZ U BIH

Održan okrugli sto "U susret mubarek danima hadža"

Hadž je mijenjao iz temelja život Bošnjaka, rekao je Bušatlić

Ismet ef. Bušatlić: Hadž je ušao, na izvjestan način, i u našu muziku. Screenshot

A. S. /Fena

19.7.2021

Održan okrugli sto "U susret mubarek danima hadža“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 Sadžid ef. Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prije početka okruglog stola kazao je  novinarima da je cilj skupa ostaviti živom u sjećanju, svijest o hadžu kao petom temelju Islama, s obzirom na to da ove kao i prethodne godine nije bilo organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje zbog okolnosti prouzrokovanih pandemijom Covid-19.

Obuhvaćene su teme koje se vezuju za propis hadža. Govorilo se o hadžu u vjerskom životu muslimana, o njegovom kulturno-civilizacijskom uticaju, o iskustvima priprema, odlaska i boravka na hadžu, a bilo je riječi i o organizacijskim aspektima hadža, dosadašnjim iskustvima i o perspektivama.

Ramić je napomenuo da ovaj program obuhvata, osim današnjeg okruglog stola, održavanje određenog broja tribina izvan Sarajeva, gdje će se govoriti o ovim temama.

Prof. dr. Ismet ef. Bušatlić kazao je da je hadž davno došao u povijest Bosne i Bošnjaka i da su Bošnjaci i Bosna sa hadžom dobili puno. Po njegovim riječima, od snova da se ode na hadž do realizacije je prilično dug životni put.

- Hadž je, mada je to tek peti islamski šart, ostavio dubokoga traga u životu Bošnjaka i Bošnjakinja, u našoj povijesti, u našoj kulturi, u poeziji, u književnosti, u likovnoj umjetnosti.Ima Bošnjaka koji će otići na hadž pa će pjevati pjesmu o Bejtullahu, drugi će svoj put na hadž opisati u putopisu, a hadž je ušao, na izvjestan način, i u našu muziku - kazao je Bušatlić.

Pojašnjava da se hadžije prate učenjem ilahije, a hadžije se tokom obavljanja hadža čuju učeći tekbir i telbiju.

- Po povratku, hadž je mijenjao iz temelja život Bošnjaka. Bez obzira što je otišao kao dobar vjernik, kao pobožan čovjek, kad se vraćao hadž je bio određeni korektiv, on se već u ostatku svoga života drugačije ponašao, u skladu sa onim što je obavio, računajući da se grijeha riješio i da nove ne pravi - dodao je Bušatlić.

Tako je, kaže on, hadž na izvjestan način oblikovao ličnost Bošnjaka i Bošnjakinje, njihovu kulturu i povijest i ostao prepoznatljiv do danas.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.