ZABRINJAVAJUĆE

Republika Srpska dužna i Bogu i narodu

Vanjski dug BiH za tri mjeseca uvećan za pola milijarde KM

Povećanju doprinijelo novo zaduženje manjeg bh. entiteta. Agencije

Piše: A. Čengić

4.9.2021

Vanjski dug Bosne i Hercegovine za tri mjeseca povećan je za čak 500 miliona KM i na kraju juna iznosio je 9,3 milijarde KM. Na kraju prvog kvartala taj dug je iznosio 8,8 milijardi, a povećanju zaduženosti doprinijelo je novo zaduženje Republike Srpske.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, vanjski dug Republike Srpske u drugom kvartalu povećan je za 560 miliona KM u odnosu na prvi kvartal i na kraju juna je iznosio 4,07 milijardi KM.

S druge strane, dug FBiH je u drugom kvartalu smanjen za 55 miliona KM i iznosio je 5,13 milijardi KM.

Viša cijena

Distrikt Brčko i institucije BiH ostali su na približno istom nivou zaduženosti.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da Republika Srpska ne može doći do bankrota, ali da je upitno iduće zaduženje ovog entiteta.

- Oni koji daju novac, prave procjenu zaduženosti klijenta. Tako da će ustvari, osim međunarodnih kredita koji su vezani za Svjetsku banku, sve drugo biti skuplje. Moguće su i dalje odbijenice kada je u pitanju zaduženje, jer je procjena da RS nije u mogućnosti da vraća toliki dug - kaže Pavlović.

Pavlović: Kompenzacija rizika. Arhiv

Također, moguće je da će, smatra on, banke tražiti višu cijenu da bi kompenzirale rizik u koji ulaze.

- Situacija je takva da je BiH, kada govorimo o međunarodnom zaduženju, napravila mehanizam da se prvo moraju isplatiti međunarodni dugovi iz prihoda po osnovu indirektnih poreza, pa što ostane raspoređuje se na entitete, Distrikt Brčko i niže nivoe - ističe Pavlović.

Domaće tržište

Zaduživanje na domaćem tržištu ima ograničenja koja definiraju agencije za bankarstvo, a Pavlović smatra da bi RS mogla biti u situaciji da se ne može zadužiti na domaćem tržištu.

- Kada govorimo o međunarodnom zaduženju, treba se vratiti na Bečku i Londonsku berzu i cijenu po kojoj se RS zadužila, što je direktno dovelo do povećanja duga od pola milijarde. Također, onaj ko je dao novac za obveznice u Beču, on je dobio garanciju da će imati pravo da u slučaju neisplaćivanja uzme bilo šta što je vlasništvo u RS više od 51 posto - pojašnjava Pavlović.

Jesu li upitne plaće i penzije

Ekonomista Pavlović na jasnom je primjeru objasnio da li će biti upitne plaće i penzije u RS.

- Neka supružnici imaju kredit za stan i, recimo, jedna plaća ide za otplatu kredita, a druga za račune i ostalo. Neka jedan supružnik ostane bez posla, druga plaća prvo mora pokriti kredit, pa, ako šta ostane, ide za ostale potrebe. Tako je i u RS, prvo novac za otplatu duga, pa onda sve ostalo - kaže Pavlović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.